Condiţii de trai deplorabile, perspective sumbre în ceea ce priveşte şcoala şi locul de muncă. Situaţia romilor nu s-a îmbunătăţit în pofida obiectivelor stabilite de Uniunea Europeană pentru a le facilita integrarea, arată un raport publicat marți de Agenţia Europeană pentru Drepturi Fundamentale.
Documentul, bazat pe aproape 8.500 de interviuri cu romi din zece ţări europene, vorbeşte despre „progresul insuficient şi mult prea lent”.
Potrivit Agenţiei Europene pentru Drepturi Fundamentale, instituţie cu sediul la Viena, 80% dintre romi trăiesc încă în sărăcie, faţă de media europeană de 17 procente. Cifra este aceeaşi cu cea din ultimul studiu realizat pe acest subiect în 2016.
Mai mult de jumătate dintre romi trăiesc în locuinţe pline de igrasie, întunecate, fără instalaţii sanitare adecvate, faţă de 61% în 2016: 22% dintre ei nu au apă curentă, faţă de 30 de procente în 2016.
Rata lor de angajare a fost de doar 43% în 2020, cu mult sub media europeană de 72 de procente.
În ceea ce priveşte educaţia, cifrele sunt dramatice: 71% dintre tinerii romi părăsesc sistemul de învăţământ prematur, o proporţie care în rândul tinerilor cu vârste de 18 și 24 de ani din Uniunea Europeană este de doar 10%.
„Multe ţări încă nu ating obiectivele stabilite în cadrul planului pe 10 ani al UE pentru romi”, care urmează să se încheie în anul 2030, avertizează Agenţia Europeană pentru Drepturi Fundamentale.
Raportul se bazează pe un sondaj realizat în 2021 în rândul romilor din Croaţia, Cehia, Grecia, Ungaria, Italia, Portugalia, România, Spania, precum şi Macedonia de Nord şi Serbia, două ţări care aspiră să intre în blocul comunitar.
În Bulgaria şi Slovacia, datele au fost colectate de autorităţile naţionale.
Foto: Shutterstock