Patru din 10 decese înregistrate în Europa vin în urma bolilor cardiovasculare, arată un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Experții îi îndeamnă pe europeni să consume mai puțin sare.
Dacă ar fi luate măsuri pentru a reduce consumul de sare cu 25%, ar putea fi salvate aproximativ 900.000 de vieţi ameninţate de bolile cardiovasculare până în 2030 – declarația îi aparține lui Hans Kluge, directorul regional al OMS Europa.
În Europa, unul din trei adulţi între 30 şi 79 de ani suferă de hipertensiune arterială, iar acest lucru este cauzat adeseori de consumul de sare. Potrivit statisticilor, 51 dintre cele 53 de țări de pe bătrânul continent au un consum mediu zilnic de sare peste nivelului maxim recomandat de OMS: de 5 grame (o linguriţă), în principal din cauza alimentelor procesate şi a gustărilor dintre mese.
Raportul mai arată că probabilitatea de a muri tânăr, între 30 şi 69 de ani, din cauza bolilor cardiovasculare este de aproape cinci ori mai mare în Europa de Est şi în Asia Centrală decât în Europa Occidentală.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: STUDIU. Doar o treime dintre români sunt fericiți la locul de muncă | AUDIO