Pentru al 6-lea an la rând, Finlanda a fost declarată ţara cu cea mai fericită populaţie din lume. Raportul Mondial al Fericirii dat publicității azi, de Ziua Internațională a Fericirii, clasează România pe locul 24, în creștere față de anul anterior. Iar între primele 10 state, 8 sunt din Europa.
Clasamentul e alcătuit în special prin sondaje de opinie realizate de Institutul Gallup. Oamenii sunt întrebați cât de fericiți se simt, dar printre criteriile luate în calcul se numără și Produsul Intern Brut al unei țări, nivelul de solidaritate, de libertate individuală şi de corupţie, în funcție de care se obţine un scor general.
Raportul, care este parte a politicilor ONU de Dezvoltare Durabilă, analizează peste 150 de țări, clasificate pe baza evaluărilor medii din ultimii trei ani. În acest caz, din 2020 până în 2022, când cercetatorii au luat în calcul şi efectele generate de pandemia de coronavirus, dar si de razboiul din Ucraina.
Finlanda se clasează din nou pe primul loc, urmată de Danemarca, Islanda, Israel, Ţările de Jos, Suedia, Norvegia, Elveţia, Luxemburg şi Noua Zeelandă. Germania se află pe locul al 16-lea, în coborâre cu două poziţii în raport cu anul anterior. România urcă însă cu 4 locuri, până pe 24.
În mod așteptat, nivelul de bunăstare a fost grav afectat în Ucraina, dar în ciuda suferinței și pagubelor, evaluările arată mai bine decât după anexarea Crimeei, în 2014. Acum, în Ucraina există un sentiment mai puternic de scop comun si de bunăvoință, menționează raportul. Încrederea în guvernanți a crescut și în Ucraina, dar și în Rusia.
În clasamentul fericirii din acest an, Rusia e pe locul 70, iar Ucraina pe 92. În 2023, ultimele locuri sunt ocupate de Afganistan şi Liban. Autorii raportului trag concluzia că, în ciuda problemelor, fericirea oamenilor se dovedește “remarcabil de rezistentă”.
Foto: Shutterstock