Confidenţialitate

Raport MCV: 2016, anul test pentru menținerea monitorizării României/ DNA primește laude, Parlamentul este criticat

Toate instituțiile din Justiție au rezultate bune în lupta anticorupție și s-au implicat în reformarea sistemului, însă independența lor nu este consolidată încă deplin, se arată în raportul MCV (Mecanismul de cooperare și verificare ) al  Comisiei Europene publicat astăzi.

 

Raportul arată că, în ciuda progreselor permanente, mecanismul de de cooperare și verificare încă joacă un rol vital în continuarea reformelor.

Experții de la Bruxelles consideră că, de felul în care, în acest an, vor fi numiți noi șefi la Instanța Supremă, la CSM, la Parchetul General, la DNA și la alte 13 mari parchete, depinde inclusiv continuarea sau stoparea monitorizării României. De asemenea, un test important va fi organizarea alegerilor locale și generale, la care nu ar trebui să candideze cetățeni aflați în conflicte de interese.

În timp ce Direcția Națională Anticorupție este lăudată pentru trimiterea în judecată a zeci de demnitari în frunte cu fostul premier, Parlamentul este criticat.

Astfel,  în raport se spune că tentativele de modificare a Codurilor penal și de Procedură penală, adoptate în 2014, produc incertitudine în sistemul judiciar.

Apoi, experții au constatat că în 2015, Parlamentul a refuzat aproximativ o treime din cererile formulate de DNA de ridicare a imunității unor parlamentari suspectați de corupție.

Ca atare, Comisia cere Parlamentului să adopte criterii obiective pentru adoptarea și motivarea deciziilor de neridicare a imunității deputaților și senatorilor cercetați de procurori.

Nu în ultimul rând, Consiliul Superior al Magistraturii, calificat de magistrați ca fiind ,,deconectat de profesie,, este sfătuit să fie mai transparent și mai apropiat de procurorii și judecătorii pe care îi reprezintă.