România trebuie să îmbunătățească eficacitatea sistemului de promovare a integrității și de prevenire a corupției, se arată în ultimul raportul GRECO al Consiliului Europei. Raportul mai arată că utilizarea frecventă a ordonanțelor de urgență de către Executiv este un aspect îngrijorător pe care autoritățile de la București trebuie să îl abordeze cu prioritate.
Pe lângă obișnuința emiterii de ordonanțe de urgență pentru legiferarea în cazuri excepționale, raportul mai atrage atenția și asupra practicii de numire în funcții în Poliție și Jandarmerie prin ”împuterniciri” – de obicei – la discreția superiorului ierarhic direct. Aici GRECO recomandă României să ia măsuri pentru ca numirile în funcțiile de conducere să se bazeze strict pe merit, ca urmare a unor concursuri deschide, standardizate și transparente iar în domeniile considerate ca fiind expuse riscului de corupție, să se instituie un sistem de rotație pentru funcțiile de conducere.
Țara noastră a dezvoltat un cadru instituțional și juridic de integritate pentru a preveni corupția la vârful administrației centrale, dar mai are nevoie de îmbunătățiri. Printre ele: reguli prin care verificările de integritate să aibă loc înainte sau chiar la numirea în funcție a membrilor Guvernului și a consilierilor sau o analiză sistemică a riscurilor de corupție care să vizeze toate persoanele cu funcții executive de conducere.
Autorităților de la București le este recomandată și instituirea unui mecanism independent care să supravegheze refuzul autorităților de a divulga informațiile de interes public care nu sunt publicate sau actualizate online în mod regulat.
Raportul GRECO conține 26 de recomandări pe care statul trebuie să le pună în aplicare a recomandărilor sale până la 31 decembrie 2024.
GRECO reprezintă grupul de state împotriva corupției, un organism al Consiliului Europei care urmărește să îmbunătățească capacitatea membrilor săi de a lupta împotriva corupției prin monitorizarea respectării de către aceștia a standardelor anticorupție.