Confidenţialitate

RAPORT: Europa s-a confruntat cu inundații istorice în anul 2024. Peste 400.000 de oameni au fost afectați | AUDIO | FOTO

Europa s-a confruntat anul trecut cu cele mai extinse inundații din 2013 încoace. 30% din rețeaua de ape de pe continent a fost afectată de inundații severe. Sute de oameni au murit și peste 400.000 au fost afectați de inunațiile din 2024, arată un raport publicat de Serviciul pentru Schimbări Climatice al UE – Copernicus – și Agenția Meteorologică Mondială.

Vestul Europei a fost cel mai afectat de inundații în anul precedent. Cele mai multe precipitații peste medie au fost observate în Franța, nordul Italiei, Belgia, Țările de Jos, Luxemburg și Danemarca.

Cel puțin 335 de oameni au murit în Europa în 2024 din cauza inundațiilor, iar peste 410.000 au fost afectați de același fenomen meteorologic extrem. Regiunea Valencia, din Spania, a fost printre cele mai grav afectate de ploile severe. Peste 200 de oameni și-au pierdut viața în urma inundațiilor masive în toamna anului trecut. Furtuna Boris din septembrie a adus cele mai calde ploi înregistrate în centrul Europei, în țări precum Austria, Cehia, Germania și Slovacia.

În România, mai multe localități din județele Galați și Vaslui au fost inundate în septembrie anul trecut.

Oamenii de știință au confirmat că schimbările climatice au crescut probabilitatea acestor ploi, întrucât o atmosferă mai caldă înmagazinează mai multă apă, ceea ce duce la ploi mai intense. Printre factorii care influențează inundațiile se numără managementul râurilor și planificarea urbană, care determină dacă locuințele și infrastructura sunt construite în zone predispuse la inundații.

2024, cel mai călduros an din istoria înregistrărilor la nivel global

Specialiștii au declarat anul 2024 drept cel mai călduros an înregistrat până în prezent la nivel global, precum și cel mai călduros din Europa – continentul care se încălzește cel mai rapid, potrivit aceluiași raport.

Zonele cele mai afectate de temperaturi record au fost centrul, estul și sud-estul Europei, dar și nordul Scandinaviei și sud-estul Spaniei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Consumul național de energie va fi unul mic de Paște, iar producția în exces. Ministrul Energiei: „Ne așteptăm la intervale de prețuri foarte mici” / „Nu anticipăm să existe pene de curent generalizate” | AUDIO

Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.