România se confruntă cu corupție guvernamentală gravă, reiese din raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite privind situația drepturilor omului în țara noastră în anul 2023. Raportul atrage atenția că deși Guvernul a luat măsuri pentru a-i pedepsi pe funcționarii care au comis abuzuri, în unele cazuri acțiunile au fost insuficiente, iar vinovații au scăpat nepedepsiți. Sunt de asemenea amintite numeroasele cazuri de corupție din spitale, vămi și unități de poliție.
În 2023, nu au existat schimbări semnificative în România în ceea ce privește situația drepturilor omului, se menționează în raportul Departamentului de Stat american. Și totuși pentru prima oară se vorbește despre corupție guvernamentală gravă, spune jurnalistul Cătălin Tolontan.
„Rapoarte credibile despre corupția guvernamentală gravă, termene fără precedent. Sunt enumerate multe cazuri”, a spus jurnalistul Cătălin Tolontan în emisiunea „Deșpteptarea” la Europa FM.
Raportul amintește că în 2023, instanțele de judecată au respins mai multe cazuri de corupție la nivel înalt și au anulat condamnări penale, invocând decizii ale Curții Constiționale privind termenul de prescripție. Curtea Europeană de Justiție a atras atenția că dispozițiile privind termenul de prescripție nu trebuie să ducă la respingerea cazurilor penale, însă doar unii judecători au ținut cont de acest lucru.
Raportul vorbește și despre utilizarea necorespunzătoare a fondurilor publice și despre mită, care e în continuare frecventă în sectorul public, în special în sistemul de sănătate. Anul trecut, DNA a instrumentat peste 50 de cazuri de corupție în sistemul sanitar, printre cei vizați fiind trei directori de spital, un manager și șapte medici.
Și cazul exploziei de la Crevedia în care au murit șase oameni și peste 50 au fost răniți e amintit în raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite. Stația GPL era deținută de fiul primarului din Caracal, iar autoritățile au permis funcționarea acesteia în ciuda neregulilor.
Raportul atrage atenția și că autoritățile române nu au aplicat în mod eficient legea privind violul și violența domestică, dar și că jurnaliștilor li s-a refuzat accesul la informații de interes public și e amintit astfel cazul Emiliei Șercan, care a ajuns să fie ținta unei campanii de hărțuire inițiate de politicieni.
Sursa foto: Shutterstock