Confidenţialitate

RAPORT. Comisia Europeană, despre situația României: Dezechilibre excesive și un deficit bugetar de aproape 7%. Recomandările CE pentru statul român | AUDIO | DOCUMENT

România se confruntă cu dezechilibre excesive și un deficit bugetar aproape de 7 procente, arată ultimul raport al Comisiei Europene. Statul român trebuie să facă reforme și să înăsprească politica fiscală. Deficitele guvernamentale mari riscă să creeze dependența țării noastre față de sursele externe de finanțare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul României trebuie să facă pași importanți pentru a-și consolida finanțele publice, se arată în ultimul raport al Comisiei Europene. În pachetul de primăvară în care Comisia oferă orientări pentru a atinge stabilitatea economică se recomandă ca România să accelereze atragerea de fonduri europene și să facă reforme structurale. Politica fiscală trebuie înăsprită: asta înseamnă fie eliminarea unor scutiri de taxe și impozite, fie creșterea lor, fie introducerea unora noi.

Țara noastră nu a făcut suficiente eforturi pentru a reduce deficitul bugetar anul trecut, iar primele luni din 2024 arată că acesta este mai mare decât aceeași perioadă a anului trecut, arată raportul.

Prognoza Comisiei Europene este că vom ajunge la un deficit bugetar de 6,9 la sută din produsul intern brut, cu 2 procente peste ținta asumată de guvern. Cauza: creșterea rapidă a cheltuielilor publice.

Încrederea investitorilor poate să sufere modificări dacă România ajunge dependentă de finanțarea externă din cauza deficitelor guvernamentale mari.
Comisia Europeană apreciază că statul trebuie să controleze mai strict cheltuielile, să facă reforme și să atragă mai mulți bani europeni, inclusiv din PNRR și să accelereze implementarea programelor cu bani europeni.

Recomandarea pentru România este de a prezenta un plan structural-fiscal pe termen mediu și limitarea cheltuielilor nete pentru 2025 – pentru reducerea deficitului spre 3 la sută din PIB și să mențină datoria guvernamentală la un nivel prudent.

Puteți consulta raportul Comisiei Europene aici

 

Sursa foto:  Shutterstock

Citește și: Indicele ROBOR la 3 luni a coborât miercuri la un nivel care nu a mai fost atins din iunie 2021 | AUDIO