Confidenţialitate

RAPORT: Cele mai sărace țări din lume sunt și mai sărace decât înainte de pandemia de COVID-19 și mai vulnerabile în fața dezastrelor naturale | AUDIO

Sezonul Premiilor Nobel din 2024 se încheie luni, 14 octombrie, cu anunţarea Premiului pentru Economie. Experţii estimează că acesta ar putea fi acordat cercetătorilor care se ocupă de sărăcie şi inegalitatea bogăţiei, rolul statelor sau ciclurile creditului, transmite agenția France Presse. Premiul Nobel pentru Economie a fost instituit în anul 1968 de Banca Centrală a Suediei şi a fost decernat prima dată în 1969. Premiul este finanţat de Banca Centrală a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanţate de Fundaţia Nobel. Cele mai sărace 26 de țări din lume în care trăiesc 40% dintre cei mai săraci oameni de pe planetă au cele mai mari datorii din ultimele aproape două decenii. Aceste țări sunt din ce în ce mai vulnerabile la dezastre naturale și la alte situații dse criză, potrivit unui raport al Băncii Mondiale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Raportul Băncii Mondiale constată că cele mai sărace 26 de țări din lume sunt mai sărace astăzi decât erau în ajunul pandemiei de COVID-19, chiar dacă restul lumii și-a revenit în mare parte după COVID și și-a reluat traiectoria de creștere, potrivit Reuters.

Cele mai multe ţări incluse în studiu se află în Africa Sub-sahariană, de la Etiopia la Ciad şi Congo, dar lista include şi Afganistan şi Yemen.

Două treimi dintre acestea se află fie în conflicte armate, fie au dificultăţi în menţinerea ordinii. Din acest motiv, investiţiile străine sunt în scădere, iar aproape toate mărfurile produse sunt exportate.

În țările cele mai sărace veniturile pe cap de locuitor se ridică la mai puțin de 1500 de dolari pe an.

Dezastrele naturale au avut, de asemenea, un impact mai mare asupra acestor state în ultimul deceniu.

Publicat cu o săptămână înainte de începerea reuniunilor anuale ale Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional la Washington, raportul confirmă un regres major în eforturile de eradicare a sărăciei extreme.

Raportul este și parte din eforturile Băncii Mondiale de a strânge 100 de miliarde de dolari pentru a reface fondul de finanțare pentru cele mai sărace țări din lume, Asociația Internațională pentru Dezvoltare.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Premiul Nobel pentru Pace 2024, acordat supraviețuitorilor bombelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki, pentru campania lor împotriva folosirii armelor nucleare