Confidenţialitate

Raport al Băncii Mondiale: Românii nu au încredere în stat | AUDIO

Românii nu au încredere în stat – de aici implicarea civică scăzută. Pe de altă parte, percepția persistentă privind corupția larg răspândită a golit de sens contractul social al României. În plus, doar jumătate dintre români percep instanțele și judecătorii ca fiind independenți. Sunt concluzii ale unui un raport al Băncii Mondiale, care analizează situația din țara noastră. Despre celelalte diagnostice ale instituției financiare internaționale, ne vorbește de Manuela Nicolescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Lipsa de încredere în stat duce la eșecul campaniilor publice, asa cum s-a întamplat cu vaccinarea împotriva COVID-19, România având una dintre cele mai scăzute rate din Uniunea Europeana, în ciuda eforturilor guvernului de a face vaccinurile ușor accesibile și a campaniilor permanente de informare cu privire la eficacitatea și siguranța lor.

În altă ordine de idei, România are cel mai mare număr de întreprinderi cu capital de stat din spațiul comunitar: 1400, fapt ce descurajează investițiile private, inhibă concurența și compromit eficiența pieței, arata Banca Mondială.

Iar administrația publică întâmpină dificultăți în atragerea, păstrarea și plasarea de funcționari publici talentați la toate nivelurile. Astfel, slaba capacitate instituțională și managementul deficitar al resurselor umane din instituțiile publice reprezintă o provocare suplimentară în realizarea reformelor.

Întreprinderile cu capital de stat din domeniul energiei electrice, al gazelor, termoficarii, serviciilor poștale și al transporturilor sunt cele mai puțin eficiente. Ultimele au generat mari pierderi, necesitând subvenții de la stat.

La un nivel scăzut, în special pentru locuitorii săraci și cei de la sate se menține furnizarea de apă potabilă, energie sau de servicii de salubritate. În 2020, mai mult de unul din 5 români nu avea baie, duș și WC în interiorul gospodăriei — o pondere mult mai mare decât în orice altă țară din Uniunea Europeană. În rândul românilor săraci, acest procent ajunge la 56%.

În 2021, investițiile publice în sănătate și educație au fost printre cele mai mici din Europa – ca pondere din Produsul Intern Brut. Consecințele? România se află pe locul al doilea în Uniunea Europeana ca rată a mortalității evitabile, după Letonia, iar elevii de la sate obțin rezultate modeste. În 2020, în orase, 4% au abandonat școala; în schimb, în zonele rurale au fost de 6 ori mai mulți.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Protest al angajaților din construcții în fața Guvernului | VIDEO + AUDIO