Confidenţialitate

Raport al Băncii Mondiale: România riscă să piardă 3 mari proiecte cu fonduri din PNRR | AUDIO

Perspectiva ratării a trei mari proiecte cu fonduri din PNRR înseamnă pentru România investiții mai puține – atrag atenția analiștii economici. Avertismentul vine după ce, la rândul său, Banca Mondială arată într-un raport că riscăm să nu mai primim bani pentru anumite proiecte din cauza întârzierii acestora: studiile de fezabilitate, licitațiile sau începerea lucrărilor sunt într-un stadiu mult prea întârziat. Documentul a fost analizat de G4Media.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Am ajuns în această situație – spune la Europa FM analistul economic Adrian Negrescu – pentru că experții guvernului în fonduri europene nu știu nici acum să facă proiecte, să atragă banii sau să pună în aplicare anumite proiecte. România nu a cheltuit nici 20% din fondurile puse la dispoziție în ultimii ani – spune el. Însă, ce efecte ar fi pentru economie ratarea unor proiecte cu bani prin PNRR?

„Fondurile europene erau o gură de oxigen, erau singura șansă a României pentru a construi ceva – de la autostrăzi la drumuri la metrou la căi ferate și tot ceea ce avem nevoie din perspectiva dezvoltării economice. Fără bani europeni românia este o țară care stagnează din punct de vedere economic”, a explicat analistul economic Adrian Negrescu la Europa FM.

Potrivit unui document analizat de G4Media, Banca Mondială avertizează asupra acestui risc într-o analiză privind cele 30 de investiții mari pe care România trebuie să le facă cu bani din PNRR.  Analiza Băncii Mondiale a fost elaborată pentru a ajuta guvernul României să negocieze cu Comisia Europeană.

Ce mai poate face, însă, Guvernul? Analistul economic, Adrian Negrescu: „Să elimine birocrația extrem de puternic care gestionează acest sector al atragerii fondurilor europene. Noi avem o birocrație infernală. Pe lângă birocrația clasică de la Bruxelles există și un strat extrem de gros de birocrație românească generată de funcționarii care-ți cer și numărul de la pantof, dacă e posibil, și tot felul de acte și tot felul de justificări”.

Investițiile care ar putea fi ratate din cauza întârzierii proiectelor sunt Metroul din Cluj, cele 27 de spitale noi și campania de împădurire și reîmpădurire.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Analistul economic Bogdan Glăvan: „Supraimpozitarea cu 16% a bugetarilor care câștigă mai mult decât președintele României, discriminatorie” | AUDIO