Musulmani din întreaga lume caută diferite modalități de a marca Ramadanul în acest an, întrucât restricțiile impuse de autoritățile din mai multe țări, în încercarea de a a stopa răspândirea noului coronavirus, au închis moschei și au interzis adunările.
În cea mai sfântă lună calendarului islamic, de la răsărit și până la apusul soarelui, aceștia se abțin de la mâncare, băutură, fumat și sex.
În mod obișnuit, familiile și prietenii se adunau pentru a sta și a se ruga împreună, notează BBC.
Ramadan: Muslims fast under coronavirus lockdowns https://t.co/aLsS5aRq83
— BBC News (World) (@BBCWorld) April 26, 2020
Ramadanul a început vineri şi este o perioadă de reflecţie și caritate.
În Iran, cea mai afectată ţară de pandemie din Orientul Mijlociu, ayatollahul Ali Khamenei a îndemnat populația să se roage acasă.
“În absenţa adunărilor publice în timpul Ramadanului, precum rugăciunile (colective), discursurile (…) de care suntem lipsiţi în acest an, nu trebuie să neglijăm rugăciunea şi smerenia în singurătatea noastră’, a declarat ghidul suprem al Republicii islamice.
În Turcia, nu sunt permise adunările în corturi şi în alte locuri pentru masa de Sahur (masa rituală de dinaintea zorilor) şi Iftar (masa rituală de după apusul soarelui, când comunitatea musulmană, familiile şi prietenii se adună pentru a întrerupe postul).
Diyanet, cea mai înaltă autoritatea religioasă din această țară, a anunţat că moscheile vor rămâne închise pentru taraweeh, rugăciunile comune nocturne.
Perioadă ce culminează cu sărbătoarea Eid al-Fitr.
Pandemia COVID-19 a bulversat obiceiuri vechi de secole.
În Indonezia, țara cu cea mai numeroasă populație de credință musulmană, rugăciunile sunt oficiate online.
Unul dintre cei cinci piloni ai islamului, Ramadanul corespunde celei de-a 9-a luni a calendarului musulman, iar începutul lui, fixat pe baza observării lunii.
#Ramadan has come – but it’s very different this year. pic.twitter.com/hAjvoleqhV
— Al Jazeera English (@AJEnglish) April 26, 2020