Discuțiile privind salariul minim pe economie vor fi reluate săptămâna viitoare. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, este de părere că trebuie să crească, iar o varianta susținută de ministrul Economiei, Claudiu Năsui, este renunțarea la taxe.
Sindicatele vor veni la discuții cu mai multe variante de creștere de creșterea a salariului minim. Întreprinderile mici și mijocii atrag atenția că zero taxe pe salariul minim este echivalent cu colapsul economiei.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că în discuțiile cu patronatele şi sindicatele va propune o creștere predictibilă a salariului minim care „ să nu conducă la o avalanşă de concedieri şi de pierderi de locuri de muncă”.
“Trebuie să crească, pentru că este mic“, a spus Raluca Turcan.
Din partea Întreprinderilor mici și mijlocii, Florin Jianu, spune că această discuție privind creșterea salariului minim mută atenția de la creșterea prețurilor la energie.
“Noi considerăm că statul nu trebuie să pună o povară în plus pe întreprinderile mici și mijlocii, care și așa, în această perioadă, au parte de scumpiri în ceea ce înseamnă energie electrică, gaze, și sunt și ele în categoria consumatorului vulnerabil.”
O idee susținută de USR Plus este zero taxe pe salariul minim. Ideea nu este însă agreată de noul ministru al finanțelor, Dan Vîlceanu.
Din partea Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, a explicat la Europa FM de ce, în opinia sa, coaliția nu cade de acord:
“Creșterea salariului minim peste o lună de zile înseamnă o certitudine pentru mai multe venituri bugetare, asta înseamnă, pentru ministrul de Finanțe, înainte de toate, creșterea salariului minim. De-asta și respinge apriori orice discuție pe marginea acestui subiect, cel legat de cotă zero la impozitarea salariului minim.”
Florin Jianu, reprezentantul Întreprinderilor mici și mijlocii, spune că renunțarea la taxe pentru salariul minim va avea multe efecte negative.
“Impactul în economie ar fi uriaș, ar fi de ordinul a 50 de miliarde, ceea ce nu e sustenabil. Singurii care au mai încercat o astfel de variantă au fost grecii, care au fost mai mărinimoși și care au spus că nu impozitează salariile sub 5000 de euro, și ați văzut ce s-a întâmplat, cum a căzut economia Greciei acum niște ani de zile.”
În România, un milion 400 de mii de angajați câștigă 1386 de lei în mână, salariul minim pe economie.