Ministerele au 30 de zile la dispoziție să vină cu propriile soluții pentru angajații din subordine, propuneri care vor face parte din noua lege a salarizării în sectorul public. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat adoptarea memorandumului care conține principiile după care se va face reașezarea veniturilor bugetarilor. Executivul estimează că noua lege a salarizării va fi gata peste un an.
Ministrul muncii Raluca Turcan a ținut să-i liniștească pe bugetari spunîndu-le că nu se pune problema tăierii salariilor ci doar a eliminării inegalităților care făceau ca persoane cu aceleași studii și funcții să aibă salarii diferite :
”Nu punem bazele nici unei măsuri de scădere a veniturilor ci, dimpotrivă. Intenționăm să creștem acele salarii care au fost mereu lăsate în urmă prin inechitățile legislației, adoptată în trecut. Salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă, echitabilă și în corelație cu eficiența.”
Ministrul muncii a enumerat principiile care vor fi aplicate la redactarea noii legi a salarizării. Vor urma apoi discuții cu fiecare categorie de bugetari în parte:
”Reanalizăm coeficienții de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare și unele sporuri vor intra în salariile de bază. De asemenea, acele sporuri care pot fi acordate în sumă fixă vor fi date în sumă fixă. Sporurile care vor rămâne după includerea unora în salariile de bază nu vor depăși 20% din salariul de bază plătit individual. Mai este un lucru extrem de important: salariul de bază să fie același pentru toată lumea. Este inadmisibil ca pe o lege să ai unii angajați din sistemul public plătiți la nivelul din 2019 și alții la un nivel de salarizare posibil în 2022.”
Guvernul a obținut finanțare prin planul de reziliență și va cere consultanță din partea unei instituții financiare internaționale de prestigiu, pentru a pune în corelare sistemul de salarizare din România cu cele existente în alte țări.
- Adriana Sârbu