Ministrul Educației, Ligia Deca, a cerut modificarea planurilor cadru pentru liceu. Practic, un program mai „aerisit” pentru elevii care ar petrece prea mult timp la școală. Totul în contextul rezultatelor extrem de slabe ale acestora de la testele PISA. Acest lucru ar însemna tăieri de ore sau eliminarea unor discipline, dar nu este încă o prioritate, a spus în emisiunea „Deșteptarea” la Europa FM, Raluca Pantazi, editor Edupedu.ro.
Raluca Pantazi, editor Edupedu.ro: Planul cadru ar însemna tăieri de ore, eliminări de discipline de la anumite clase, regândiri de roluri pentru profesori
„Planurile cadru, ca să înțeleagă toată lumea, reprezintă lista cu materiile, pe care ar urma să le studieze elevii de liceu, cu numărul de ore alocat fiecărei discipline pe săptămână. Potrivit surselor noastre, ministra le-a transmis explicit profesorilor din grupurile de lucru că nu este o urgență finalizarea planurilor cadru. Ca urmare, aproape nimeni nu lucrează în prezent la planurile cadru. Dacă ar fi corect realizat planul cadru… ar însemna tăieri de ore, eliminări de discipline de la anumite clase, regândiri de roluri pentru profesori, noi negocieri cu sindicatele”, a declarat la Europa FM Raluca Pantazi, editor Edupedu.ro.
După dispariția burselor de merit pentru medii școlare sub 5, în valoare de 450 de lei, din septembrie 2024, Ligia Deca a anunțat un nou tip de bursă: cea „de reziliență”, în valoare de 300 de lei, pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase, cu medii peste 7.
Cel puțin 164.000 de elevi se încadrează în criterii, estimează Ministerul Educației.
Se premiază din nou mediocritatea, consideră Raluca Pantazi
„Ministrul Educației – cu ele – are grijă să premieze și anul viitor mediocritatea. A găsit o nouă modalitate să dea bani pentru rezultate slabe. A inventat bursa asta, pe care o numește de reziliență – în valoare de 300 de lei lunar – și spune doamna ministru că îi va motiva pe elevii care au în acest moment rezultate medii să progreseze. Dacă ne gândim un pic, media de 7 înseamnă multe note sub 6, 5, 4”, a mai precizat Raluca Pantazi.
În total, în jur de jumătate de milion de elevi din România vor primi burse în viitorul an școlar. Metodologia pentru acordarea burselor a fost pusă în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educației.
Sursa foto: Shutterstock