Confidenţialitate

Raluca Ciulei face 1200 de kilometri pe jos pentru educație: ”Prin marșul meu doresc să transmit un mesaj sistemului, doamnei Ministru, Parlamentului”

Sâmbătă, Raluca Ciulei va porni într-o aventură de 1200 de kilometri pentru educație, între Cluj-Napoca și Vama Veche.

După ce anul trecut a parcurs 600 de kilometri între Bistrița și București și a lucrat cu tineri din 40 de școli întâlnite pe traseu, Raluca Ciulei pornește într-o nouă caravană pentru educație, de data aceasta cu o țintă și mai ambițioasă, de 1200 de kilometri, între Cluj-Napoca și Vama Veche.

Decizia din spatele acestei acțiuni vine în urma unei consatări triste pe care Raluca Ciulei a făcut-o la scurt timp după ce a revenit în România, în urmă cu doi ani.

”Prin marșul meu doresc să transmit un mesaj Guvernului, Parlamentului, Ministerului Educației despre gravitatea situației multor copii din România, mai ales a celor din zonele rurale.

Doresc de asemenea să transmit un mesaj cadrelor didactice, să îi încurajez să fie solidari unii cu ceilalți și să își facă vocea auzită.

Mai vreau să transmit un mesaj oamenilor să se implice mai mult în comunitate, pentru că prin noi toți se produce schimbarea în bine.

În ultimele zile au apărut în presă tot felul de păreri asupra viziunii Andronescu. Primele mele gânduri au fost acestea: de ce să investesc timp și să citesc această viziune când noi nu avem o lege care să interzică schimbarea Legii Educației pe o perioadă de minimum 5 ani, așa cum se întâmplă, de pildă, în Finlanda. De ce să o citesc când miniștrii se schimbă atât de des și fiecare schimbă ce a făcut cel dinaintea lui? De ce? Cercetările arată că abia după 5 ani încep să se vadă efectele unei schimbări.

De ce să citesc această viziune, când noi ducem lipsă de dascăli, și mai ales de dascăli educați, cu pasiune pentru meseria lor. Este nevoie de programe educaționale adaptate realității în care trăim pentru formarea dascălilor și suficiente fonduri să le răsplătim munca, să le arătăm respect și apreciere.

De ce să citesc viziunea când sub ochii mei atâția copii suferă de sărăcie, de excluziune socială, de faptul că nu au reușit să învețe să scrie și să socotească, că nu au șansa să învețe nimic practic nefiind toți făcuți să devină academicieni. Doamna Andronescu ar face foarte bine să invite și oamenii care lucrează la firul ierbii, care simt zi de zi greutățile comunităților și dascălilor pe pielea lor, atunci când își scrie viziunea. Doamna Andronescu ar trebui să asiste la predarea simultană a unei clase din ciclul primar unde peste 20-25 de copii din 3-4 clase diferite, un singur dascăl, zero materiale educaționale, frig, unde copiii intră în școală deja cu carențe majore, dat fiind faptul ca provin din familii sărace sau mai puțin educate. Să simtă doamna Ministru această bătaie de joc pe pielea dânsei; îi garantez că îi vor da lacrimile”, explică Raluca Ciulei.