Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, atrage atenția că mortalitatea va crește în România, dacă nu se vor găsi rapid soluții pentru pacienții care prezintă forme medii și grave de COVID-19.
Într-o conferință la sediul PSD, Alexandru Rafila a fost întrebat ce părere are despre estimările unor medici care au avertizat că în decembrie, am putea înregistra peste 20 de mii de cazuri de coronavirus pe zi:
“Acum avem un salt de aproape 2.000 de cazuri de la o săptămână la alta. Problema nu e a numărului de cazuri. Ce facem cu pacienţii care au forme medii şi care trebuie internaţi? Ce facem cu pacienţii cu forme grave şi care trebuie duşi la terapie intensivă? Aceste două elemente, dacă nu sunt rezolvate, cei cu forme medii nu vor putea fi internaţi şi vor ajunge să facă forme grave, iar cei cu forme grave vor deveni pacienţi critici şi va creşte foarte mult mortalitatea”.
Alexandru Rafila spune că este este nevoie de creșterea capacității de testare în România, astfel încât să se ajungă la 80-100 de mii de teste zilnic, față de mai puțin de 40 de mii în prezent.
“trebuie să putem testa între 80.000 şi 100.000 de teste zilnic. Să depăşim jumătate de milion de testări pe săptămână. Există încă probleme legate de funcţionarea unor laboratoare, mai ales în zilele de weekend. Avem o problemă legată şi de proporţia de teste pozitive, din totalul testelor. Dumincă aveam 40%, acum între 25 şi 28 %. Cât ar trebui să fie procentul de siguranţă? O scădere la 3 % a probelor pozitive. ”
Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății spune că e important să se facă anchete epidemiologice și propune ca de acest lucru să se ocupe Inspecția Sanitară și nu DSP-urile care nu mai fac față situației.
Ar fi de ajutor și o aplicație în care bolnavii să își completeze siguri datele necesare pentru o anchetă epidemiologică – mai spune Alexandru Rafila:
“Avem diverse structuri … promovarea sănătăţii, inspecţia sanitară … îi aducem pe toţi să facă anchete epidemiologice şi găsim şi o modalitate să decongestionăm puţin şi activitatea DSP-urilor. Vă dau un exemplu: fac o aplicaţie şi când un pacient pozitiv îşi deschide telefonul şi îşi completează datele personale, inclusiv date utile pentru ancheta epidemiologică. ”
Situația este critică în județul Bistrița-Năsăud. De o săptămână, nu mai sunt locuri la terapie intensivă și chiar dacă ar mai putea fi aduse paturi, nu există personal medical suficient – spune Radu Moldovan președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
Într-o conferință la sediul PSD, acesta cerut ajutorul ministrului Sănătății:
“Dacă ministerul Sănătăţii ne-ar spune unde găsim paturile libere, într-un sistem intranet, unde să aibă acces spitalele … atunci eu ştiu ce pot face cu un pacient critic. Ştiu unde să-l trimit. la bistriţa, din totalul testelor pe care le facem, peste 50 % sunt pozitivi.”