Reacționând la unele suspiciuni legate de raportarea cazurilor de COVID-19, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie spune că modul în care se face colectarea acestor date face ‘practic imposibilă orice manipulare’.
‘Lumea să fie conştientă că nu există niciun fel de regie, pentru că e foarte periculos să ne jucăm cu aceste scenarii, că se raportează cazuri false, mai multe, mai puţine sau că există tot felul de alte interese. Să ştiţi că în momentul de faţă modul de raportare a cazurilor face practic imposibilă orice manipulare a datelor, pentru că aceste cazuri sunt raportate de către fiecare judeţ în parte. Sunt 42 de raportări care se fac, se introduc într-o platformă dedicată, securizată de către STS şi practic este imposibilă (manipularea – n.red.). (…) Deci, nu există un centru de comandă care să ia cazurile, le prelucrează şi le introduce, ci fiecare judeţ introduce cazurile în această bază de date şi atunci este dincolo de orice fel de dubiu că nu se pot manipula aceste cifre’, a declarat Alexandru Rafila, luni seara, la Digi 24.
În opinia sa, declaraţiile politice care au apărut în ultimele zile în acest sens sunt influenţate de ‘o necunoaştere’ a sistemului de raportare şi că numai în perioada de început a pandemiei se introduceau şi verificau fişele medicale ale bolnavilor de COVID-19 de către personalul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), însă s-a ajuns la o supraîncărcare a acestor angajaţi şi s-a distribuit sarcina introducerii datelor de către angajaţii direcţiilor judeţene de sănătate publică.
De asemenea, doctorul a arătat că ar trebui prezentate public mai des modalităţile de colectare şi raportare a acestor date ale celor infectaţi cu COVID-19, precum şi de testare a acestora.
‘Ar trebui să explicăm, să explice colegii care fac asta în mod curent cum se face această raportare, cum se face testarea, iar publicul să cunoască exact. Noi ducem lipsă, această inabilitate pe care o avem în comunicarea publică, adică facem lucrurile foarte bune, dar nu ştim să le prezentăm suficient încât să fie lumea foarte lămurită care este situaţia cu această epidemie. (…) Aceste lucruri ar trebui mai mult explicate şi atunci probabil că lucrurile ar intra într-o zonă de relaxare şi lumea nu ar mai avea opinii care probabil că sunt generate de necunoaştere, fie de tot felul de informaţii care circulă în spaţiul public şi care pot să influenţeze opiniile oamenilor chiar şi de bună-credinţă. Dar necunoscând bucătaria practic, pot să aibă opinii diferite’, a spus reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
În opinia sa, cifrele statisticilor din ultimele zile şi a spus că acestea indică o tendinţă îngrijorătoare, notează Agerpres.
Alexandru Rafila a apreciat, de asemenea, că numărul infectărilor de luni, mai redus decât în ultimele zile, se datorează numărului mic de teste realizate duminică şi că testele pozitive reprezintă 5% din totalul celor efectuate în această ultimă zi.
‘În momentul în care ai mai multe cazuri noi decât numărul persoanelor care sunt externate, considerate externate şi vindecate, evident că numărul total de persoane bolnave, practic, creşte. Ăsta este adevărul şi e important ca acest trend să nu dureze foarte mult, încât să se acumuleze din nou un număr mare de persoane bolnave. Acum avem în jur de 5.000 de persoane care sunt internate în spital şi care sunt diagnosticate cu infecţia cu noul coronavirus. Am avut mai mult, am avut vreo 8.000 şi sigur că şi proporţia de vindecări din 8.000 este mai mare decât numărul de persoane care se vindecă din 5.000 de pacienţi. Dacă este o chestiune temporară, şi vedem că doar ultimele patru zile sunt, practic, cu astfel de situaţie şi dacă înregistrăm o aplatizare a curbei, a numărului de cazuri noi, atunci probabil că vom reintra pe un trend descendent al numărului global de cazuri pe care le tratăm la un anumit moment în spital. Sigur, există o anumită îngrijorare având în vedere trendul ultimelor patru zile. Ziua de astăzi nu este relevantă, cel puţin pentru mine şi pentru colegii mei, cred, care lucrează în zona de sănătate publică, pentru că aceste 166 de cazuri au fost identificate dintr-un număr mic de testări care se întâmplă de obicei duminica. Sunt vreo 3.600 de testări, dar, dacă facem procentul, el e apreciabil. E de 5%. Deci, 5% dintre testări au fost pozitive şi mă refer la cazurile noi, nu la toate cazurile pozitive care ar putea să includă şi pacienţii deja internaţi. 5% e un procent mare, într-adevăr şi n-am mai avut de mult 5% de cazuri pozitive’, a argumentat specialistul.
‘Deci, nu putem să spunem că suntem relaxaţi şi toată lumea ar trebui să fie preocupată, nu aş spune în niciun caz panicată. Asta e cea mai mare greşeală, să fim panicaţi, să avem reacţii isteroide, am mai auzit aşa, prin diverse zone. Nu trebuie speriaţi părinţii ca să nu îşi mai trimită copiii la grădiniţe, nu trebuie speriate persoanele vârstnice să nu mai iasă deloc din casă, dar, pe de altă parte, trebuie să fim şi responsabili şi să încercăm să respectăm cele trei reguli simple pe care le tot repetăm’, a insistat Alexandru Rafila.