În disputa politică legată de cine trebuie să se ocupe de construcția unor noi spitale din bani primiți prin PNRR, ministrul Sănătății cere lămuriri de la Corpul de Control al Premierului. Alexandru Rafila face acest anunț după ce Cristian Ghinea, cel care a coordonat realizarea PNRR, l-a acuzat pe ministrul Sănătății că „vrea să scape de construcţia de spitale prin acest mecanism”.
Numai prin mecanismul PNRR, România are la dispoziție 1,7 miliarde de euro pentru construirea de noi spitale. Nu doar că nu a început nicio construcție, dar nu e clar nici măcar cine se va ocupa de proiecte.
ÎN PNRR, se prevede că în acest scop, ar trebui înființată o instituție anume, ANDIS, Agenţia pentru Investiţii în Sănătate.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, sesizează, însă, mai multe probleme: „Funcționarea agenției în sine înseamnă o valoare de 5 milioane de euro, inclusiv trainingul pentru angajați. Deci în acești 5 milioane de euro intră și trainingul pentru acești angajați, iar consultanța este de cinci ori mai mare. Nu am acuzat pe nimeni, nu am zis că lucrul acesta este legal sau ilegal, doar am cerut un punct de vedere din partea Corpului de Control al Primului Ministru. Ne trebuia un organism independent. Nu am făcut plângere la Parchet”.
Dan Vîlceanu: „PNRR pe domeniul Sănătății este gestionat de domnul Rafila”
Ministrul Sănătății mai spune că o altă problemă este că pe lista cu cele 49 de spitale ce ar trebui construite sau refăcute din fonduri obținute prin PNRR, fostul Guvern a trecut unități la grămadă, fără criterii.
În prezent, coordonatorul de politici publice al USR, Cristian Ghinea, a scris pe Facebook că, de fapt, ministrul Sănătăţii ar „vrea să scape de construcţia de spitale prin PNRR”.
Jurnaliștii l-au întrebat despre această problemă și pe actualul ministru al Proiectelor Europene, liberalul Dan Vâlceanu, care răspunde inclusive de implementarea PNRR.
Dan Vîlceanu: „PNRR pe domeniul Sănătății este gestionat de domnul Rafila”.
Reporter: Dumneavoastră sunteți ministru al Fondurilor Europene, gestionați tot PNRR-ul.
Dan Vîlceanu: „Coordonatorul de reformă este Ministerul Sănătății, noi suntem coorodnatorii naționali. Ținem legătura cu Ministerele și raportăm la Comisie. Cred că înainte să întrebați, trebuie să vă interesați că altfel mă întrebați lucruri care nu țin de Ministerul meu”.
România trebuie să finalizeze toate proiectele asumate prin PNRR, inclusiv construirea a zeci de spitale, până în 2026. Dacă un obiectiv nu este îndeplinit, atunci și alte finanțări pot fi blocate.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Citește și: Marea Britanie va începe din aprilie vaccinarea anti-Covid a copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani | AUDIO
Autor: Anca Grădinaru