Conferință de presă de la finalul ședinței de Guvern. La Conferință participă ministrul sănătății – Alexandru Rafila, Raed Arafat, Valeriu Gheorghiță, Gabriela Firea, Dan Cărbunaru și Mădălina Turza.
Principalele declarații ale lui Raed Arafat:
Hotărârea CNSU
- Prevede unele măsuri mai ales revenim la incidențe – au scăzut. Pânp la 1 la mie rămâne pe măsurile la care suntem acum. După cum evoluează situația nu va ține mai mult de câteva zile și vom trece peste 1 la mie.
- Aplicarea măștii va fi una obligatorie de la momentul la care se va publica ordinul ministrului Sănătății: Masca chirurgicală sau masca FFP2 în spațiile deschise și în spațiile deschise. Se prevăd excepții pentru cei care au activității individuale sportive și anumite categorii, dar în rest se va purta mască.
- Această variantă este extrem de contagioasă. Este suficient să porți o discuție cu ineva o scurtă perioadă și poți fi și tu infectat. Excepțiile care vor fi limitate și vor fi foarte clare vor în ordinul de ministru.
- La stația de autobuz, la stația de metrou, când mergi pe stradă vei purta mască.
- Activitate individuală – activitate sportivă în care ești singur pe stradă sau în parc – atunci nu porți mască.
- Contagiozitatea acestei variante este foarte mare, de aceea crește rapid numărul rapid de cazuri.
- Masca FFP2 nu este obligatorie și este la alegerea persoanei, care oferă un grad de protecție mai mare.
- Infrastructură critică – Centrala critică nu-și permite să trimită oamenii în izolare sau să aibă oameni infectați.
- Reducere la 30% a unor capacități de primire a persoanelor – concerte, cinematografe dincolo de 1 la mie și o altă reducere dincolo de 3 la mie cum ar fi resutaurantele.
- Certificatul COVID este valabil și la terasă – faptul că ai pus doi pereți de sticlă nu înseamnă spațiu deschis.
- Din păcate, în 5 ianuarie am fost anunțați de ONAC că achiziția privind testele de salivă pentru școli a fost contestată de una din firmele participante
IGSU nu va putea semna contractele. Sunt oferte, dar știți regulile cu contestația.
„Maine copiii nu se testează. Doar dacă au rămas câteva stocuri rămase, dar stocuri la noi centrale nu sunt pentru că nu am reținut nimic în stocurile centrale”, a spus Raed Arafat.
„Hotărârea CNSU are lucruri care se aprobă prin ordinul de ministru, sunt alte lucruri care se adoptă prin hotărâre de Guvern, dar cel târziu vineri va fi adoptată. Hotărârea de prelungire a stării de alertă, data cea mai târzie de adoptare este vineri”, a explicat Arafat.
Arafat, despre testele COVID din școli
„Orice analiză poate să însemne ajustare, schimbare de mod de aplicare sau să spui că după un anumot termen nu mai trebuie să le faci. O analiză poate să vină cu orice răspuns. Este posibil ca analiza să se facă săptămâna viitoare după ce avem date din teren: câți copii au fost depistați, dacă se fac corect la domiciliu, dacă se fac în altă parte la domiciliu. Ca să vedem dacă banii care sunt dați de statul român sunt folosiți corect”.
De ce nu s-a făcut analiza de teste de salivă până acum dacă se dorește menținerea școlilor deschise?
„Analiza înseamnă date și să vezi și ce fac alte țări. Noi trebuie să vedem modul în care a fost aplicat, dacă au avut impact de sănătate publică. Concluziile încă nu sunt trase”.
Restricții impuse în pandemie, declarate legale de unele instanțe din România. De ce se mențin lună de lună aceleași restricții care sunt deja contestate?
„Pentru că dumneavoastră urmăriți deciziile care nu mai sunt definitive în loc să urmăriți deciziile definitive. Unele dintre ele s-au trimis dn nou către Instanță. Deci noi mergem pe măsurile de sănătate publică și sunt măsuri de bun simț, nu au fost exagerate, nu am luat măsuri de lockdown care au durat luni de zile. Și în lumea Justiției sunt diferite păreri. Dacă Instanța din Bacău a luat o decizie, noi trebuie să așteptăm să vedem ce a hotărât Înalta Curte”, a spus Raed Arafat.
Măștile chirurgicale în școli
„Avem în depozitul nostru măști chirurgicale și vom discuta cu Ministerul Educației și putem distribui astfel de măști către școli, mai ales pentru copiii ai căror părinți nu pot cumpăra astfel de măști.
Noi avem acum câteva milioane, dar mai există și posibilitatea de 90 de milioane de măști care există și care urmează să fie transferate gratuit”, a adăugat Arafat.
Restricții în mijloacele de transport
„Pentru România, la acest moment, nu s-a discutat despre asta. Ce v-am anunțat azi în Hotărârea CNSU, în mod normal trece mai departe la Hotărârea de Guvern, dar nu vă pot garanta că la Hotărârea de Guvern nu vor exista modificări”, a spus Arafat.
Raed Arafat a sugerat că până și în studiourile de televiziune ar trebui să fie impuse măsuri în contextul COVID: „Gândiți-vă că vă infectați și rămân studiourile goale”.
Triplarea numărului de cazuri COVID. Această creștere ar fi o consecință a relaxărilor din perioada sărbătorile de iarnă?
„Factorii sunt multiplii. Am avut foarte mulți români care au intrat în țară din alte părți. Problema aceastei variante nu era că putem evita să ajungă în România, ci întârzierea ei. Măsurile pe care le-am dat acum pot încetini răspândirea Omicron”, a explicat Raed Arafat.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Citește și: Rafila, despre centrele de evaluare: Vor avea acces și pacienții asigurați și cei neasigurați | VIDEO
Autor: Carmen Zanfir