Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, la Guvern, că este posibil ca bilanţul incendiului din clubul bucureştean Colectiv să continue să crească.
Astăzi, au încetat din viaţă doi dintre răniţi. Numărul deceselor a urcat la 29.
“Riscăm să mai avem încă decese, şi chiar un număr semnificativ (…) Sunt 90 [de pacienţi] în stare gravă şi critică. Sunt unii foarte grav şi unii grav. Asta nu înseamnă că ne aşteptăm să avem, Doamne fereşte, 90 de decese. Din aceste cazuri, statistic vorbind, un procent poate să fie cu riscul de a sucomba în timpul tratamentului”, a declarat oficialul Ministerului de Interne.
În această după-amiază, 10.000 de bucureşteni au mărşăluit în tăcere, pe străzile Capitalei, depunând flori şi lumânări în faţa clubului, situat pe strada Tăbăcarilor.
Un covor de flori şi lumânări se întinde lângă zidurile localului mistuit de flăcări. Cei care au mers să se reculeagă acolo au spus că vor ca autorităţile să le spună cine sunt vinovaţii pentru moartea celor 29 de persoane, cele mai multe tinere. Dintre cei aproape 200 de răniţi, unii se zbat între viaţă şi moarte pe paturile de spital.
Doi membri ai trupei Goodbye to Gravity, care concerta în Colectiv, anume chitaristul Vlad Telea și tobarul Adi Rugină, și-au pierdut viața în incendiu.
În urma incendiului care a îndoliat România, premierul Victor Ponta a cerut verificarea autorizaţiilor de funcţionare pentru toate cluburile din țară.
Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în Colectiv spune că patronii au refuzat să cumpere material ignifug pentru că era ”prea scump”.
O văduvă, mamă a 5 copii, angajată la negru la clubul Colectiv şi plătită cu 100 de lei pe zi, a murit în incendiul de vineri noapte. Potrivit Mediafax, femeia a mers la serviciu în locul unei colege, care se simţea rău. Inspecţia Muncii face propriile verificări.
Dosarul a fost preluat de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. S-a început urmărirea penală pentru ucidere din culpă şi distrugere.
Procurorii au ridicat, ieri, probe de la locul tragediei. Astăzi, la Poliţia Capitalei, au fost audiaţi primii martori, supravieţuitori ai tragediei.
O echipă de experţi ai Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă Petroşani a ajuns la Bucureşti pentru a investiga cauzele izbucnirii incendiului care a cuprins, aseară, clubul bucureştean Colectiv. INCD-INSEMEX este singurul institut din ţară cu specialişti care pot stabili cu exactitate cauzele producerii unei asemenea tragedii.
Primarul Sectorului 4 susţine că, din punctul de vedere al instituţiei pe care o conduce, au fost îndeplinite toate formele legale pentru funcţionarea clubului.
Primăria Capitalei a anunţat că asigură locurile de veci şi cheltuielile de înmormântare pentru cei care şi-au pierdut viaţa în incendiu. Familiile victimelor pot să facă solicitare în acest sens la numărul de telefon 0800.800.868.
Sute de persoane au mers la Centrul de Transfuzie din Capitală să doneze sânge pentru supravieţuitori.