Confidenţialitate

Raed Arafat, despre adăposturile civile: Autoritățile locale și proprietarii sunt responsabili. IGSU-ul poate să-i împingă prin amenzi | AUDIO

Departamentul pentru Situații de Urgență a solicitat Curții de Conturi raportul legat de adăposturile civile – informează șeful DSU, Raed Arafat. Potrivit raportului, doar 600.000 de români – aproximativ 3% – pot fi protejați în aceste adăposturi. Raed Arafat crede că numărul adăposturilor ar fi mai mare.

Șeful DSU, Raed Arafat: „S-au investit aproape un miliard de euro în dotări pentru intervenții. Altfel eram cu echipamente la nivelul anilor ’80”

Audio Player
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Vorbim de 600.000 de locuri pe țară – asta la cele inventariate. Eu cred că sunt poate mai multe dacă luăm blocurile care au în subsol, dar care trebuie să fie puse la punct. Creșterea numărului depinde de finanțare. Noi nu putem să spunem că domeniul protecției civile a fost lăsat la o parte. S-au investit aproape un miliard de euro în dotări. În dotări necesare pentru intervenții. Altfel eram cu echipamente la nivelul anilor ’80”, a declarat șeful DSU, Raed Arafat.

În multe adăposturi, însă, au fost găsite numeroase nereguli la un control IGSU de anul trecut.

Șeful DSU, Raed Arafat: „Responsabilitatea, fie dacă sunt publice, la autoritățile locale, fie, dacă sunt în clădiri private, în responsabilitatea proprietarilor”

Audio Player
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În interiorul adăposturilor sunt executate treceri de conducte și alte obiecte care nu trebuie să fie acolo. Adăposturile au fost inundate, degradarea instalațiilor electrice din adăposturi. Sunt prevăzute cu instalații de ventilare, dar nu sunt funcționale, adăposturile lăsate nefinalizate. Responsabilitatea, fie dacă sunt publice, la autoritățile locale, fie, dacă sunt în clădiri private, în responsabilitatea proprietarilor. IGSU-ul poate să-i împingă prin amenzi”, a spus Raed Arafat.

Reamintim, potrivit unui raport al Curții de Conturi, în cazul unui atac aerian doar puțin peste 3 la sută dintre români s-ar putea adăposti în spații special construite și puțin peste 5 procente în alte spații – precum metroul sau parcările și pasajele subterane.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Unde ne adăpostim în cazul unui atac aerian. Peste 70% din adăposturi sunt construite înainte de 1990. Curtea de Conturi recomandă autorităților să actualizeze evidența adăposturilor de protecție civiliă | AUDIO

Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.