Radu Szekely, consilierul ministrului Educației, a fost invitatul lui Marcel Bartic în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Radu Szekely a explicat că acest este momentul care va demonstra gradul de inclusivitate al sistemului național de învățământ din România. În plus, acesta a explicat care este procedura prin care ucrainenii își pot înscrie copiii la școlile din România.
„Procedura este relativ simplă: se duc la Inspectoratul Școlar și de acolo sunt repartizați la o școală unde există resurse pentru învățare în limba ucraineană. Procedura aceasta se găsește pe site-ul Ministerului Educației, ia multe dintre informații au fost traduse și în limba ucraineană, însă am vrut să evităm a-i plimba pe oameni de la o școală la alta. Există un grup de lucru la nivelul Inspectoratului Școlar care primește cererile și repartizează și în funcție de proximitatea față de locul unde sunt cazați și în funcție de resursele pe care le are la dispoziție școala”, a explicat Radu Szekely.
Radu Szekely: Elevii se pot înscrie ca audienți odată ce intră pe teritoriul României, la orice școală din România
„Nu vorbim aici doar de a deschide ușile școlilor și de a-i lăsa să intre la clasă, ceea ce Ministerul Educației a făcut deja prin regulamentele proprii și prin Ordonanța de Urgență pe care promovat-o la nivel de Guvern. În momentul de față elevii se pot înscrie ca audienți odată ce intră pe teritoriul României la orice școală din România și pot participa la clase”, a explicat Radu Szekely.
„Ne-am dorit acest lucru pentru a le asigura măcar un sentiment de normalitate. Este adevărat că au nevoi primare, însă o preocupare a copilului, a tânărului este învățarea și prin școală, prin învățare revine oarecum la o normalitate relativă”, a adăugat Radu Szekely.
„Chiar dacă nu vorbesc limba română, chiar dacă nu vor trece imediat prin acele proceduri de echivalare a notelor și a cunoștințelor, de încadrare într-o anumită clasă, înscrierea birocratică – am renunțat la toate aceste pentru a le permite să participe la actul educațional”, a mai spus Radu Szekely.
Radu Szekely: La nivel local, școlile pun la dispoziție săli de clasă pentru ca învățători și profesori care au venit din Ucraina să poată organiza cursuri în limba ucraineană sau în limba rusă
„Pe lângă aceste măsuri pe care le luăm de sus în jos, top-down, sunt farte multe situații în care la nivel local școlile se mobilizează, caută resurse materiale, pun la dispoziție săli de clasă pentru ca învățători și profesori care au venit din Ucraina – și ei refugiați – să poată să organizeze ore în limba ucraineană sau în limba rusă pentru copiii care vin din acele zone. Chiar azi dimineață am fost la colegiul Național Mihai Viteazu în București unde conducerea liceului a pus la dispoziție 8 săli de clasă pentru 8 învățătoare care au venit din zona Odessa, evacuate aici. Acestea vor forma propriile formațiuni de studiu pentru copii de învățământ primar – grupe de vârstă 7-11 ani – din Ucraina care se găsesc în București”, a explicat Radu Szekely.
Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:
Sursa foto: Unsplash / Element5 Digital
Citește și: Anca Stamin, Salvați Copiii România: Nevoile refugiaților diferă în funcție de fiecare familie | VIDEO