Confidenţialitate

Radu Szekely și Gabi Bartic explică ce este și cum funcționează evaluarea standardizată | VIDEO

Radu Szekely – consilier al ministrului Educației – și Gabi Bartic – CEO Brio – au fost invitații lui Marcel Bartic în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Elevii și profesorii vor avea un calendar al anului școlar organizat pe module. Vor fi eliminate tezele semestriale și va fi introdusă evaluarea standardizată digitalizată. Ce înseamnă aceasta din urmă, explică la Europa FM Radu Szekely și Gabi Bartic.

„Standardele de evaluare sunt un lucru foarte important și ele trebuie dezvoltate. Nu există încă la nivel național, pe discipline, standarde clare de evaluare. Adică ce înseamnă un 8? Nota 8, care ar trebui să fie nota optimă, credem noi, pentru un elev; 9 și 10 este excelență, 8 este optim, dar ce este dedesubt înseamnă că trebuie să mai lucreze. Nu ar trebui să tindă toată lumea spre 10. Dar acestea sunt standarde care trebuie dezvoltate pe discipline și asta se va face odată cu schimbarea curriculară și odată cu planurile cadru care vor fi modificate după cum a declarat domnul ministru”, a spus Radu Szekely la Europa FM.

Radu Szekely: „Evaluările standardizate sunt bazate pe itemi obiectivi, testați, care sunt diferiți pentru fiecare elev în parte”

„Evaluarea sau corectarea standardizată despre care a vorbit domnul ministru va fi pilotată la bacalaureat, evaluarea națională și evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a – înseamnă pur și simplu corectarea aleatorie, fără să știi de unde vine examenul. Lucrarea se duce la profesori printr-o platformă, printr-o aplicație. Nu știe nimeni a cui este. Să vedem dacă în felul acesta se îmbunătățește calitatea corectării”, a adăugat Radu Szekely.

„Aceste evaluări standardizate care vor fi pilotate la sfârșitul acestui an școlar înseamnă niște evaluări pe competențe. Niște teste standardizate care evaluează competențele elevilor pe cele două discipline (comunicare și matematică), pe fiecare nivel. Aceste teste sunt bazate pe itemi obiectivi, testați, care, chiar dacă sunt diferiți – adică eu și dumneavoastră dacă am da testul acum, ar putea ca pentru aceeași competență să avem itemi diferiți. Dar ei vor spune evaluatorului că noi avem acea competență dezvoltată sau nu. Și elevul și profesorul, dar și familia vor primi un raport în urma acestei evaluări care nu dă o notă, ci dă un procentaj de realizare”, a explicat Radu Szekely la Europa FM.

Gabi Bartic – CEO Brio: „Evaluarea standardizată este cea care va scoate din ambiguitate orice tip de raportare la testarea și la evaluarea copiilor”

„Este un start al modernizării sistemului de evaluare și de testare a copiilor din România. Testarea standardizată este orice testare care pune toți copiii în fața aceluiași tip de test, cu aceeași dificultate, în aceleași condiții și cu aceleași bareme și grile de corectare. Fie că este un test care se dă offline, fie că este un test care se dă online, este mai puțin important felul în care se dă, ci important este că toți copiii sunt măsurați cu același instrument de măsură. Lucru care lipsea în mod fundamental testării și evaluării copiilor din România”, a spus Gabi Bartic.

„Știm cu toții că un 7 de la Lazăr nu este similar cu un 7 de la Gura Humorului. Asta nu e vina nimănui – nu este vina profesorilor. Profesorii nu au avut standarde după care să măsoare și atunci și-au construit propriile măsuri de evaluare. Tristețea copiilor este atunci când 7-ele de la Gura Humorului intră în competiție cu 7-ele de la Lazăr și asta se întâmplă în mod frecvent atunci când copiii au niște medii care concurează la un liceu sau la o facultate. Și atunci, măsurarea copiilor cu același instrument de măsură devine esențială într-o evaluare fair a copilului. Școala trebuuie să fie dreaptă față de copil, altfel copilul nu va veni la școală crezând că i se întâmplă un lucru bun acolo”, a explicat Gabi Bartic la Europa FM.

„Evaluarea standardizată este cea care va scoate din ambiguitate orice tip de raportare la testarea și la evaluarea copiilor la valoarea copiilor la o anumită materie”, a adăugat Gabi Bartic.

„O să spun ce raport oferă testele Brio, pentru că este singurul pe care-l cunosc în direcția asta: o raportare a competențelor testate, un scor general, pe o scală de la 1 la 100 și o poziționare pe o scală de la verde la roșu – de la copilul foarte bine pregătit la copilul mai puțin pregătit, și apoi acest scor este spart pe competențe și fiecare competență are un scor. Copilul primește itemi de dificultate de la mică la foarte mare pe toate competențele testate astfel încât putem să-l poziționăm corect în grilă”, a mai explicat Gabi Bartic.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Unsplash / Alexis Brown

Citește și: Noul an școlar ar putea fi complet schimbat. Fără semestre și fără teze, propune Ministerul Educației. Ce spun părinții | AUDIO