România va juca cu Slovacia miercuri, 26 iunie, de la ora 19:00 într-un meci decisiv pentru calificarea fotbaliștilor naționalei în optimi. Invitat în emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – Radu Paraschivescu – scriitor și traducător – spune că așteptările suporterilor români au crescut nu doar pentru că tricolorii au învins Ucraina la Euro 2024, dar și ca urmare a unui alt nivel de performanță al naționalei față de cel de la alte meciuri. „ A fost o echipă articulată, curajoasă, care a știut de ce intră pe teren, chiar dacă nu prea a avut mingea”, este de părere Radu Paraschivescu. Cât despre un egal între România și Slovacia, Radu Paraschivescu afirmă că ar fi indicat ca naționala să privească dincolo de o reușită imediată și mai departe de optimi.
Radu Paraschivescu: „Ce ne-a plasat foarte sus în așteptările publicului a fost meciul cu Ucraina, care a fost o surpriză cam pentru toată lumea”
Cătălin Striblea: În imaginile dinainte de meci vedem o presiune foarte mare pentru jucătorii aceștia să iasă oricum din grupe, numai să iasă.
Radu Paraschivescu: „Să iasă înspre optimi, nu să iasă spre avionul de București”.
Cătălin Striblea: E o șansă și aici, despre care vorbește puțină lume. Noi putem fi și pe locul 4.
Radu Paraschivescu: „Sigur, toată lumea poate fi și pe locul 4. Inclusiv Slovacia, inclusiv Ucraina, inclusiv Belgia, pentru că în momentul în care toate echipele au câte trei puncte din două meciuri, evident că, în funcție de jocul rezultatelor fiecare poate termina prima sau ultima. Acesta e farmecul acestei grupe, pline de imprevizibil. Pe noi ce ne-a plasat foarte sus în așteptările publicului a fost meciul cu Ucraina, care a fost o surpriză cam pentru toată lumea. De unde calificarea fusese scrâșnită, așa, fără înfrângere, dar scrâșnită, fără înfrângere și fără glorie, în același timp, de unde amicalele recente fuseseră dezamăgitoare… iată că bubui o națională recomandată de jucători, de rezultate, unde câștigarea a două baraje, cum-necum, dar le-au câștigat și după meciul cu Ucraina firește că sistemul de așteptări s-a modificat imediat și lumea a pretins calificare.
Nu doar pentru că România a învins Ucraina, ci și pentru că România a arătat cu totul altfel față de meciurile amicale, și chiar de meciurile din calificări. A fost o echipă articulată, curajoasă, care a știut de ce intră pe teren, a avut o idee călăuzitoare, chiar dacă nu prea a avut mingea. A fost unul dintre cazurile rare în care echipa are mingea 29% din meci și învinge cu 3-0. Mai țin minte câteva situații de prin Cupele Europene – Roma-Barcelona a fost 3-0, cam în aceleași condiții, dar acest lucru este mai degrabă excepția decât norma ”.
Radu Paraschivescu: „Slovenia ar fi pe lista adevrsarilor convenabili”
Radu Paraschivescu: „Deja se anticipează optimile România – Ungaria”.
Cătălin Striblea: E posibilă?
Radu Paraschivescu: „E posibilă. Acum nu știm dacă Ungaria se califică. Ea încă așteaptă să vadă ce se întâmplă în grupa noastră și mai ales a Portugaliei. Ungaria… să zicem că are 20% șanse de calificare. Însă deja titlurile alarmiste au apărut: <<Optimea care zguduie continentul>>. Sunt oameni cărora nici prin cap nu le trece să se gândească la România – Ungaria ca la un meci din optimi”.
Cătălin Striblea: Dar dacă vom câștiga, putem întâlni Slovenia, ceea ce e o baftă.
Radu Paraschivescu: „Da, cineva trebuie să joace și cu Slovenia, la fel cum cineva trebuie să joace și cu România dacă se califică. Da, Slovenia ar fi pe lista adevrsarilor convenabili”.
Radu Paraschivescu: „Poți să faci egalul acela convenabil și să mergi la braț cu Slovacia sau te interesează și cu cine cazi în optimi”
Cătălin Striblea: Cum crezi că e sistemul de valori al celor care se află în naționala aceasta?
Radu Paraschivescu: „Eu cred că selecționerul se gândește un pic mai departe. Firește că important e meciul de diseară. Tu, sigur, poți să faci egalul acela convenabil și să mergi la braț cu Slovacia și cazi pe locul II sau III din grupă, în funcție de ce se întâmplă dincolo – dacă există o victorie în Belgia – Ucraina sau te interesează și cu cine cazi în optimi. Pentru că poți să nimerești Franța în optimi și n-ar fi convenabil, chiar că Franța nu a arătat nimic deocamdată, dar s-ar putea ca din optimi să arate. S-ar putea să nimerești Slovenia, Spania sau Anglia. Cu Anglia, hai să zicem că poate ar fi o șansă. Joacă ceva de nerecunoscut. Noroc că există Italia la acest european, care surclasează prin harzard și urâțenie ceea ce joacă Anglia”.
Radu Paraschivescu: „S-a bifat obiectivul, dar nu-i păcat să ratezi Slovenia, de exemplu, care îți dă o șansă?”
Cătălin Striblea: Mesaj pe WhatsApp: Este absurd să joci împtoriva interesului propriu. Chestia cu blatul este o absurditate invetată ca să provoace România și Slovacia să joace altfel decât au nevoie. Noi și slovacii avem nevoie de egal și să ne odihnim jucătorii – meci lejer, deci. Pe de altă parte, echipa României, prin atitudinea arătată a recâștigat suporterii. Pe mine, de exemplu. Dacă băieții au aceeași atitudine și pierd și nici măcar nu se califică, au câștugat respectul meu și sunt sigur că al multora, pentru că eu cred că mai bine o moarte stând în picioare decât o viață târându-te în genunchi. Ce zici aici?
Radu Paraschivescu: „E adevărat. Un egal de salon le duce pe amândouă în optimi, dar o mai spun o dată, e bine să te uiți un pic și de la optimi încolo. Ce faci în optimi”.
Cătălin Striblea: S-a bifat obiectivul.
Radu Paraschivescu: „S-a bifat obiectivul, dar nu-i păcat să ratezi Slovenia, de exemplu, care îți dă o șansă?”
Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:
Sursa foto: Shutterstock