Confidenţialitate

Radu Nedescu, primul copil cu autism din România care s-a recuperat: ”Speranța este necesară, dar, în același timp, este necesară și cunoașterea” – VIDEO

Radu Nedescu, primul copil cu autism din România care s-a recuperat este #OmuldeMilioane din această săptămână, la Europa FM. Invitatul lui Toader Păun a căutat să ofere sfaturi părinților care au copii ce suferă de autism, începând de la definiția cuvântului „speranță”.

„Cuvântul speranță înseamnă o siguranță că ceva în viitor se va întâmpla, o proiectare în viitor. Nu știi ce se va întâmpla, dar știi cu voința ta că vei duce până la capăt. Dacă ai speranța prea mare, nu conținută, în sensul că te face să nu vezi când ceva e irealist, doar îți umpli această aură pozitivă, atunci speranța poate să fie o problemă”, a subliniat Radu Nedescu.

Acum student la Filosofie în Belgia,  Radu Nedescu pune accentul pe cunoaștere: „Speranța este necesară, dar, în același timp, este necesară  cunoașterea, și, mai ales cunoașterea aplicată. În epistemologie (n.r.ramură a filozofiei ce se ocupă cu teoria cunoașterii) norocul este un cuvânt nenorocit. Cunoașterea nu are nicio legatură cu norocul.”

„Cheia nu este să înveți fiecare regulă în parte, ci să înveți cum e tipul de persoană sau tipul de relații dintre persoane. Atunci când te uiți la o persoană, ceea ce trebuie să știi pentru interactiunea socială ar fi, mai degrabă, ce simte persoana respectivă” este concluzia lui Radu Nedescu, un tânăr care a fost nevoit să învețe regulile unor activități pe care alții le fac intuitiv.

2 aprilie a fost Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Într-o perioadă cu multe incertitudini, Radu Nedescu este o rază de speranță.

Radu Nedescu deschide și seria de portrete realizate de un copil cu autism, cu o evoluție spectaculoasă, David Stescu, în cadrul proiectului Faces of Autism, lansat săptămâna aceasta sub forma unei galerii online pe facesofautism.ro

Ce este autismul

Autismul este o afecţiune considerată drept una dintre cele mai frecvente tulburări ale copilăriei, mai frecventă decât cancerul, diabetul şi sindromul Down. Statisticile internaţionale ne arată că 1 din 68 de copii suferă de autism, iar datele înregistrate în ultimii ani în România indică o creştere continuă a numărului acestora.

Este o tulburare de origine neurobiologică ce afectează copilul până la vârstă de 3 ani, până la această vârstă deficienţele sunt evidente şi poate fi stabilit un diagnostic. Autismul implică toate palierele de dezvoltare, cognitiv, comportamental, motricitate grosieră, motricitate fină, practic sunt afectate toate laturile care privesc dezvoltarea normală a unui copil.

Autismul nu este o boală, ci o tulburare de comportament, din acest motiv diagnosticul nu poate fi pus prin analize de sânge, analize ADN sau alte investigaţii clinice. Singurul mod prin care un medic psihiatru în pediatrie pune diagnosticul de autism este prin analizarea comportamentului copilului.

Prevalența autismului a crescut cu 10% în ultimul an conform raportului publicat de CDC – Centers for Disease Control and Prevention în 26 martie 2020. Raportul reflectă o creștere continuă a prevalenței tulburării spectrului de autism (ASD) în Statele Unite și confirmă rezultatul unui studiu făcut de Help Autism în București în 2016.