Radu Hossu, activist civic, prezent de mai multe ori pe frontul din estul Ucrainei, corespondent de război Biz Brașov și membru simplu al USR a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct”, la Europa FM. De câteva luni pleacă în permanență în tranșeele ucrainene și merge acolo cu ajutoare și bunuri. Radu Hossu va pleca zilele următoare din nou în Ucraina, la Bahmut, cu o mașină de pompieri.
Pompierii din Bahmut dețin o mașină de intervenție, însă aceasta nu funcționează la capacitate maximă. Radu Hossu, activist civic, a strâns bani din donații și a cumpărat o mașină de pompieri cu care va merge zilele viitoare în Bahmut pentru a-i ajuta pe ucraineni.
„Am găsit un Steyr la 27.000 de euro. Am făcut un apel pentru strângere de fonduri la mine e pagina de Facebook și oamenii, absolut surprinzător, după aproape un an de zile de război, au sărit iemdiat. Am început campaniile de strângere de fonduri în august anul trecut și sunt mii de oameni care au donat. Fiecare leu contează”, a spus Radu Hossu la Europa FM.
Cum arată o bătălie pe front? Radu Hossu: „Ai 2-3 ore de liniște pe zi”
„Eu am avut norocul să am doar câteva întâlniri cu… Adică contacte cu rușii la nivel de infanterie, în rest, cele mai multe au fost baraje de artilerie sub care trăiești dacă ești în zona zero a frontului, însemnând lini de contact. Practic, ai 2-3 ore maxim pe zi de liniște, în rest, se aude continuu ori artileria ucraineană, ori artileria rusească cum își lovesc diferite poziții”, a adăugat Radu Hossu.
Cătălin Striblea: Ai fost bombardat?
Radu Hossu: „Da. De foarte multe ori și în casa în care am stat. Eu am stat două luni și jumătate pe frontul de est cu un pluton ucrainean din Ujgorod din evstul Ucrainei. Am fost în estul extrem al Ucrainei și acolo am fost bombardați constant, zilnic – dimineața, seara, noaptea, în timpul zilei.
Dar cele mai crunte bombardamente în afară de cele care erau acolo și erau în linia zero și era cumva normal să existe, mi-am asumat acest lucru. Eu am fost voluntar acolo, nu m-a obligat nimeni, nu mi-a cerut nimeni, nu mi-a cerut publicația Biz Brașov unde sunt acreditat în România și nici Ucraina – unde sunt acreditat de către Ministerul Apărării din Ucraina să fiu corespondent de război.
Bombardamentele cele mai puternice le-am simțit în Bahmut, când am fost de două ori în Bahmut – am dus ajutoare umanitare, iar a doua oară nu ne-au lăsat militarii dimineața să intrăm când era o zonă în care era mai liber , în schimb ne-am dus după-masă să extragem doi civili care duseseră ajutoare umanitare și le fusese explodată mașina și se ascundeau în beciuri. În momentul în care am ieșit cu cei doi civili, am fost bombardați chiar la ieșire înspre Ivanitchi, când în stânga, când în dreapta și în față explodau bombe incendiare.
Deci, să vezi bombele incendiare – nu la televizor, nu pe Twitter – ci să le vezi în fața ta când explodează… șase. […] Acela este momentul în care cumva simți că ești foarte aproape de finalul vieții, ca să spun așa. Că-ți dai seama că se mișcă mașina stânga-dreapta pe șosea din cauza suflului bombelor, obuzelor care pică în stânga și în dreapta și în fața ta explodează incendiare. Și în momentul acela îți dai seama: <<Ce fac? Mă opresc? Dacă mă opresc, sunt mari șanse să fiu lovit de un obuz. Dacă mă duc în față, sunt mari șanse să fiu lovit de obuze>> pentru că, în principiu, după bombele incendiare se lovește cu artilerie de 152 de milimetri. Deci, practic, noi înspre ele ne duceam. Știam ce urmează și știam că vom intra într-o zonă de baraj de artilerie. Și, totuși, am mers în față pentru că nu am avut ce face”.
Radu Hossu: „Unde este Dumnezeu când moare un copil de 2 zile într-o maternitate bombardată de ruși? Despre Dumnezeul rușilor nu mai întreb unde este că nu există”
Întrebat de Cătălin Striblea unde este Dumnezeu și de ce îngăduie toate aceste lucruri, Radu Hossu a spus că: „Adică unde este Dumnezeu în momentul în care știi că mor… De exemplu, de Crăciun rușii au bombardat – de Crăciunul nostru pe care, pentru prima oară, ucrainenii l-au sărbătorit odată cu noi […] – o maternitate și au omorât un copil de două zile. Unde este Dumnezeu aici? Mă rog, Dumnezeul rușilor nu-l mai întreb unde este că El nu există. Dar unde este Dumnezeu în general în momentele în care moare un copil de două zile într-o maternitate din Ucraina bombardată fiind de către ruși”.
Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:
Sursa foto: Shutterstock