În condițiile în care RADET –ul riscă să intre în faliment, consilierii generali din Capitală vor încerca marți să găsească o soluție la problema alimentării cu apă caldă și căldură a Bucureștiului.
Curtea de Apel din capitală a anulat înființarea Companiei Municipale Energetica, una din cele 22 de firme municipale înființate la inițiativa primarului Gabriela Firea.
Consilierii municipali vor să transforme acum Compania Energetica în alte două firme: Termoenergetica Bucureşti SA şi Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti SA.
Totodată, Companiei Municipale Energetica Bucureşti SA fie va fi divizată, fie dizolvată.
Gabriela Firea a făcut apel, marți, la consilierii generali să voteze înființarea unei noi companii municipale, în contextul în care, spune Firea, judecătorul sindic ar declara, miercuri, falimentul RADET. USR a anunțat deja că nu votează înființarea unei noi companii.
„Așa cum am mai spus, în ședința anterioară de instanță, judecătorul sindic a spus că, dacă la următorul termen, care este mâine, ANAF nu vine cu o propunere fermă, RADET va intra în faliment. ANAF are mandat ca mâine să solicite o nouă prorogare, dar mergând pe logica ședințelor de instantă este mai mult decât posibil ca judecătorul sindic să facă ce a anunțat deja, adică să declare falimentul RADET”, a declarat, marți, Gabriela Firea.
Potrivit edilului, sistemul de termoficare din București este cel mai mare din Europa, după cel din Moscova. „Problema se pune așa: nu suntem noi vinovați de starea în care se află RADET-ul, dar acum avem răspunderea de a rezolva problema. Este vorba de 1,8 milioane de bucureșteni racordați la RADET. Este al doilea cel mai complex și vast sistem de termoficare după cel din Moscova. Nu există posibilitatea înlocuirii acestuia, decât într-o perioadă foarte îndelungată de timp și cu costuri foarte mari. Datoria noastră este să salvăm ce am moștenit, să reparăm toate conductele, să le reabilităm, să le modernicăm. Și am început asta deja. Pentru a continua acest proces de modernizare, trebuie să existe o entitate care să preia RADET-ul, toți angajații și să asigurăm continuitatea alimentării cu apă caldă și căldură a cetățenilor”, spune primarul general.
Edilul a reamintit faptul că a făcut apel chiar și al Consiliului Suprem de Apărare a Țării în ceea ce privește problema RADET.
În expunerea de motive se arată că acest proiect a fost elaborat având în vedere decizia Curţii de Apel din 22 noiembrie 2018, prin care se anulează actul administrativ de înfiinţare a Companiei Municipale Energetica.
În document este invocată de asemenea iminenţa intrării în procedura de faliment a RADET SA.
Pe ordinea de zi a ședinței de consiliu general se află și alte proiecte importante, printre care suportarea chiriei pentru locuinţele de necesitate, în cazul persoanelor evacuate din imobilele supuse consolidării.
Vor fi exceptaţi de la finanţare proprietarii care nu au acceptat consolidarea clădirilor cu risc de prăbușire în caz de cutremur, cei care se opun evacuării sau relocării și cei care refuză intrarea în locuinţă a celor care ar trebui să realizeze lucrările.
Consilierii vor dezbate şi propunerea privind sterilizarea gratuită a maxim 5.000 de câini şi 5.000 de pisici fără pedigree care aparţin bucureştenilor.