Confidenţialitate

Putin și Trump se întâlnesc la Helsinki. Este prima întâlnire bilaterală între cei doi președinți

Preşedintele SUA, Donald Trump, urmează să se întâlnească luni la Helsinki cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Întâlnirea are loc la finalul unui turneu diplomatic în cursul căruia liderul de la Casa Albă a criticat în repetate rânduri aliaţii europeni ai Washingtonului.

Potrivit BBC, preşedinţii SUA şi Rusiei, Donald Trump, respectiv Vladimir Putin, se întâlnesc pentru a încerca să îmbunătăţească relaţiile bilaterale între cele două puteri globale.

Trump a declarat recent că are “aşteptări mici” în ceea ce priveşte întrevederea sa cu liderul de la Kremlin, adăugând că totuşi “poate ceva bun” va rezulta din această reuniune.

De asemenea, Administraţia prezidenţială de la Moscova a comunicat săptămâna trecută că se aşteaptă ca discuţiile să fie “complicate”, după ce Trump a afirmat că Germania, un aliat tradiţional al SUA, este “în totalitate controlată” de Rusia, ca urmare a dependenţei de hidrocarburile ruseşti.

La rândul ei, agenția EFE comentează că întâlnirea are loc într-un climat de confuzie din cauza contrastului dintre discursul său conciliant faţă de Rusia şi sancţiunile administraţiei sale la adresa guvernării de la Moscova şi în umbra anchetei procurorului special Robert Mueller privind presupusa implicare a Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016.

Unii observatori se tem chiar că Trump ar putea schimba poziţia oficială a SUA faţă de Crimeea, dat fiind că în timpul summitului G7 de luna trecută a declarat, potrivit presei, că peninsula ar trebui să rămână în componenţa Rusiei pentru că acolo toată lumea vorbeşte limba rusă. “Ce se va întâmpla începând de acum cu Crimeea? Nu pot spune”, a declarat joi Trump, care a insistat că predecesorul său democrat Barack Obama este de vină că Rusia a invadat Crimeea.

Însă dincolo de declaraţiile lui Trump, administraţia sa a menţinut linia dură faţă de Rusia începută în ultimii ani ai mandatului lui Obama şi “a mers chiar mai departe” uneori, cum a fost cazul cu “decizia de a oferi ajutor militar letal Ucrainei”, a declarat pentru EFE fostul diplomat american Steven Pifer, expert în Rusia, care activează la centrul de studii Brookings.

Întrevederea între liderii celor două puteri globale are loc la scurt timp după ce Departamentul american al Justiţiei a inculpat vineri 12 agenţi ai serviciilor secrete ruse, în ancheta privind ingerinţele în scrutinul prezidenţial desfăşurat în 2016. Ministerul rus de Externe a comunicat că acuzaţiile sunt parte a “seriei de scheme conspiraţioniste” care au obiectivul “deteriorării atmosferei” înaintea summitului programat luni.

Donald Trump a afirmat că va ridica această problemă în cursul întrevederii cu Putin.