Imediat după ce a semnat decretele de recunoaștere a independenței celor două teritorii separatiste, preşedintele Vladimir Putin a ordonat luni seară armatei ruse „să menţină pacea” în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina.
Un „nonsens” să numeşti armata rusă „forţă de menţinere a păcii”, este reacția Statelor Unite.
Două decrete ale preşedintelui rus cer Ministerului Apărării ca „forţele armate ale Federației Ruse să îşi asume funcţii de menţinere a păcii pe teritoriul” „republicilor populare” Doneţk şi Lugansk.
În aceste documente, nu a fost anunţat niciun calendar de desfăşurare sau amploarea acesteia.
Rusia a desfăşurat de mai multe săptămâni zeci de mii de militari la frontierele Ucrainei care, potrivit occidentalilor, sunt pregătiţi să-şi invadeze vecinul.
Vladimir Putin a semnat şi acorduri de ajutor reciproc cu aceste două entităţi separatiste care, cu sprijinul Moscovei, luptă de opt ani împotriva forţelor armate ucrainene.
Potrivit textelor publicate pe un site al Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), acestea prevăd că părţile îşi vor asigura apărarea, își vor împărţi baze militare şi îşi vor proteja frontierele în comun.
Acordurile, cu o durată de 10 ani, creează „temeiul legal pentru prezenţa” în aceste teritorii a „unităţilor militare ruse necesare menţinerii păcii în regiune şi asigurării unei securităţi de durată pentru părţi”, potrivit unei note explicative care însoţeşte aceste texte.
Documentele „prevăd obligaţiile părţilor de a asigura asistenţă reciprocă în cazul în care una dintre este este ţinta unui atac” şi „prevăd protecţia comună” a frontierelor.
Aceste acorduri urmează să treacă marţi prin Parlamentul Rusiei.
Ca reacție, ambasadoarea Statelor Unite la ONU a apreciat ca fiind un „nonsens” desemnarea de către preşedintele Vladimir Putin a armatei sale drept „forţă de menţinere a păcii” pentru a justifica intrarea în teritoriile separatiştilor din estul Ucrainei.
Autor: Ioana Brustur Căpitanu