Ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu se teme de o eventuală remaniere în condițiile în care mai mulți lideri PSD, în frunte cu președintele partidului, Liviu Dragnea, s-au arătat nemulțumiți de mai multe decizii ale ministrului.
Principalele critici: șefii Parchetului General și DNA, Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi, nu au fost revocați în urma evaluării, dar și noua lege prin care vor fi modificate codurile penale, iar infracțiunea de abuz în serviciu nu prevede un prag al prejudiciului.
Evaluarea procurorilor șefi
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat în mai multe rânduri că era necesară revocarea celor doi procurori-șefi, având în vedere concluziile primei evaluări, și a precizat că este dezamăgit de ministrul Tudorel Toader.
În acest context, Liviu Dragnea a vorbit inclusiv de o evaluare a tuturor miniștrilor și a precizat că vrea să-l cheme pentru explicații pe Tudorel Toader la ședința Comitetului Executiv al PSD de la Sinaia, care va avea loc joi, 06 aprilie.
Întrebat care este reacția sa la această nemulțumire, Tudorel Toader a declarat că nu-i este teamă de o eventuală remaniere.
”Păi de ce trebuie să-i răspund eu. Dacă voi fi invitat ca membru al Guvernului, e firesc să merg. Cu nuanța că nu mă duc să mă justific, ci mă duc să fac mai bine explicat conținutul acelui raport. (…) Nu are de ce să-mi fie teamă (de o eventuală remaniere n.r.) indiferent de soluție”, a spus Tudorel Toader.
O nouă evaluare
Între timp, ministrul Tudorel Toader a venit cu precizări despre noua evaluare pe fond pe care o va face la Parchetul General, DNA și DIICOT, evaluare care ar urma să fie făcută de un audit extern. Cert este că verificarea va viza, printre altele, câte dosare vechi au procurorii în dulapuri și câte achitări au dat judecătorii în dosarele lor.
“Această evaluare a activităţii de fond a celor trei parchete din Ministerul Public nu s-a făcut de aproape 10 ani. Orice unitate publică sau privată, orice autoritate trece, la un moment dat, printr-un proces de evaluare de fond şi am considerat că cele trei parchete pot şi trebuie evaluate. Poţi să urmăreşti specificul activităţii, câte cauze, care este vechimea cauzelor, dacă ele au avut o cadenţa, o succesiune, dacă unele au stat în nelucrare, dacă unii au fost achitaţi şi câţi anume”, a spus Tudorel Toader.
Ministrul Justiţiei a precizat că se va urmări mai ales inacţiunea procurorilor în instrumentarea unor dosare, dar nu a spus și cine va face auditul.
Tudorel Toader a fost criticat și de președintele Comisiei Juridice, senatorul PSD Șerban Nicolae, nemulțumit că Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi au fost păstrați în funcții.
Șerban Nicolae a declarat că una dintre prioritățile ministrului este această evaluare care ar trebui să fie ”mult mai temeinică”.
Întrebat dacă nu cumva s-a inspirat de la senatorul PSD în privința celei de-a doua evaluări, ministrul a răspuns pe un ton ironic: ”încă nu am inspirație de la dânsul”.
Fără prag la abuz în serviciu
În conferința de presă de miercuri, ministrul Tudorel Toader a venit cu precizări și despre noua lege prin care vor fi modificate codurile penale. Oficialul a declarat că la infracțiunea de abuz în serviciu nu va fi prevăzut niciun prag al prejudiciului. Detalii AICI.
În celebra ordonanță 13, abrogată ulterior, fostul ministru Florin Iordache propunea ca persoanele care comit un abuz în serviciu să fie cercetate penal doar dacă paguba ar fi mai mare de 200.000 de lei.
Și acum a insistat să fie prevăzut un prag pentru abuzul în serviciu și l-a criticat, marți, în ședința Comisiei Juridice din Camera Deputaților, pe Tudorel Toader pentru modul în care interpretează deciziile Curții Constituționale. Mai mult, a spus că nu se așteaptă de la actuala conducere a ministerului Justiției să îmbunătățească legislația în vigoare.
”Am văzut o anumită poziţie a actualului ministru al Justiţiei care interpretează de la sine putere deciziile Curţii. Discutând de abuzul în serviciu, dumnealui spune că nu trebuie să fie un prag. Deci dacă aşa gândeşte Ministerul sau colectivul care gândeşte în acest moment modificările la Codul Penal, eu personal nu mă aştept de la acutuala conducere a Ministerului Justiţiei la o îmbunătăţire a condiţiilor şi a legislaţiei în vigoare”, a spus Florin Iordache.
Cum răspunde Tudorel Toader? ”Vă pot da multe răspunsuri. Dânsul are perspectiva de a privi în viitor, eu am șansa de a privi în trecutul dumnealui”. Totodată, ministrul a precizat că Florin Iordache, va putea propune modificarea acestei legi în momentul în care proiectul va ajunge în Parlament.
Senatorul Șerban Nicolae a evitat să comenteze faptul că în noua lege nu este prevăzut un prag la abuzul în serviciu, deși a dat de înțeles că nu este mulțumit.
Acesta a precizat că declarația ministrului de miercuri a durat prea mult, de la 10.00 la 11.00, și nu a apucat să asculte și motivul pentru care proiectul nu prevede un prag.