Pungile de plastic sunt pe cale de a fi interzise în România de la 1 iulie.
Este vorba de pungile din plastic subţire şi foarte subţire, cu mâner.
După data de 1 iulie, pungile de acest fel care vor mai exista pe stocurile comercianţilor vor mai putea fi vândute doar până la 1 ianuarie 2019, după care vor fi interzise complet.
Senatul a adoptat ieri seară un proiect de lege în acest sens, pentru a transpune o directivă europeană din 2015.
Actul normativ prevede și că Miniterul Mediului va avea obligația să informeze cetățenii cu privire la returnarea, colectarea şi valorificarea ambalajelor, dar și referitor la impactul dăunător asupra mediului al pungilor din plastic.
Proiectul de lege va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.
Preşedintele Comisiei pentru Mediu, senatorul USR Allen Coliban, a atras atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă poluarea naturii cu acest tip de material.
“Sunt studii care au estimat cantitatea totală de plastic produsă şi existentă la ora actuală ca fiind 8,3 miliarde de tone. Dintre acestea, undeva la 6,3 miliarde de tone sunt cantităţi care au ajuns ori la gropile de gunoi ori se află într-o formă sau alta în natură, predominând în mări şi oceane. E foarte important de spus că durează sute de ani pentru a descompune acest plastic în mod natural, iar compuşii care rezultă în urma descompunerii sunt unii toxici.”