Un proiect de lege votat recent de Executiv urmează să fie transmis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare.
Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje prevede că de la 1 ianuarie 2019 comercializarea pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner va fi interzisă în România.
Comercianții care nu vor respecta viitoarea interdicție vor risca să fie amendați cu sume cuprinse între 15.000 și 25.000 de lei.
Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 249/2015 trebuie adoptat de Parlament.
Poluarea cu plastic, o problemă globală
Oamenii de știință avertizează în privința faptului că poluarea cu plastic riscă să genereze “o contaminare aproape permanentă a mediului natural”, în contextul în care peste 8,3 miliarde de tone de plastic au fost produse pe Terra începând din anii 1950.
Un studiu coordonat de o echipă de cercetători de la Universitatea Georgia (UGA), Universitatea California din Santa Barbara (UCSB) și Sea Education Association reprezintă prima analiză globală despre producția, folosirea și finalitatea tuturor materialelor plastice produse vreodată pe Pământ.
Până în 2015, oamenii au produs 8,3 miliarde de tone de plastic brut, din care 6,3 miliarde de tone au devenit deja deșeuri, potrivit acestui studiu ce a fost publicat miercuri în revista Science Advances.
Cu alte cuvinte, cantitatea de plastic produsă este echivalentă cu 1 miliard de elefanți sau cu 822.000 de Turnuri Eiffel, au explicat autorii studiului.
Din totalul deșeurilor plastice, doar 9% au fost reciclate, 12% au fost incinerate și 79% s-au acumulat în gropi de gunoi sau în mediul natural.
Cele mai multe mase plastice nu sunt biodegradabile, așadar, deșeurile din plastic generate de oameni ar putea rămâne alături de noi timp de sute sau chiar mii de ani.
Producția globală de plastic a crescut de la 2 milioane de tone în 1950 la peste 400 de milioane de tone în 2015, depășind cele mai multe dintre materialele produse de om pe scară industrială, potrivit autorilor cercetării.
Dacă acest ritm se va menține, aproximativ 12 miliarde de tone de deșeuri plastice se vor afla în gropile de gunoi și în mediul natural până în 2050.