Confidenţialitate

Pterozaurul denumit “Dracula”, vedetă în Germania

În această perioadă, la Muzeul Altmuhltal din Denkendorf, Germania, turiștii pot să vadă rămașițele pterozaurului, descoperit în anul 2009 de cercetătorii români la Sebeș.

Dracula, cum l-au denumit descoperitorii, este cel mai mare pterozaur găsit vreodată în lume.

Pterozaurii, înrudiți cu dinozaurii, erau stăpânii cerului acum câteva sute de milioane de ani. Chiar dacă nu scuipau foc, membrele lor puternice și osatura ușoară i-a ajutat să fie prima vertebrată care să poată zbura, conform Scientific American.

Primii pterozaurii aveau coadă, însă Dracula face parte din specia mai evoluată, la care coada a dispărut treptat, pentru că au reușit să își perfecționeze zborul.

Ce e impresionant la descoperirea cercetătorilor români este dimensiunea exemplarului.

Dracula dispunea de o deschidere a aripilor de 12 metri și avea peste 3, 5 metri. Oamenii de știință au motive să creadă că pterozaurul cântărea cel puțin o jumătate de tonă. Nu se știe încă dacă la asemenea dimensiuni, Dracula putea zbura.

În Germania, se poate vedea o resconstrucție a lui Dracula, însă pentru curioși, sunt dispuse și rămășițele pterozaurului.

Descoperirea acestora îi apaține lui Matei Vremir, paleontolog clujean.

Dinozaurii zburători au trăit pănă acum 66 de milioane de ani, apărând în zona încă de acum 240 de milioane de ani, pe când Transilvania era o insulă cu clima subtropicală.