Confidenţialitate

Psihoterapeutul Lavinia Mandache i-a analizat pe ADDA și Cătălin, după emisiunea Clubul de Seară – VIDEO

Invitată chiar de ziua în Clubul de Seară la Europa FM, ADDA a venit alături de soțul Cătălin după o perioadă în care replicile pe care cei doi le-au schimbat în emisiunea ”Asia Express” a trezit numeroase comentarii în spațiul public.

Apărați de unii, crtiticați intens de alții, ADDA și Cătălin au povestit deschis cu Toader Păun, în direct la Europa FM, despre cum arată viața lor și ce se ascunde în spaele limbajului ”colorat” transmis în emisiunea TV.

”În emisiunea Clubul de Seară mi-au atras atenția ADDA și Cătălin, un cuplu în care se simțea că partenerii sunt importanți unul pentru celălalt, se conectau foarte bine, aveau curajul să recunoască și să vorbească despre comportamentele lor, chiar și despre cele mai puțin adecvate.

Va propun să reascultați emisiunea dintr-o altă perspectivă, să observați ce este bun la cei doi parteneri. Întotdeauna este simplu să vezi comportamentele negative ale unei persoane și să ai reacții descurajatoare, însă cel mai greu este să vezi ce face bine și să încurajezi aceste comportamente”, spune Lavinia Mandache, psihoterapeut Adlerian, cu competențe în psihoterapie de cuplu, familie, parenting, individual (copil, adolescent, adult) și de grup.

”Emisiunea în care ADDA s-a manifestat neadecvat propune concurenților să își asigure singuri orice, inclusiv nevoile de bază (hrană, somn, adăpost). Este o situație extremă, pe care probabil ADDA nu a trăit-o vreodată și nu și-a dezvoltat surse de reziliență (reziliența este când după un eveniment de stress, o persoană reușește să revină la starea de dinainte foarte repede). Dacă lipsa nevoilor de bază vine la pachet cu competiția, se declanșează jihadul, pentru că intervin neputința, co-dependența de cei care pot oferi ajutor, oboseala, frustrarea.

Este mult mai greu pentru o persoană activă și cu reușite pe sarcina muncii să facă față unei emisiuni în care este obligată să se descurce cu 1 euro pe zi. Toată aventura lor din emisiunea respectivă s-a redus la un episod în care ADDA s-a manifestat neadecvat. Și atunci, întrebarea este –Ce au făcut cei doi parteneri, ADDA și Cătălin, bine în emisiune?

Și dincolo de emisiunea cu pricina, ADDA trebuie să fie perfectă, ca să ne placă? Și dacă este imperfectă, nu ne mai place? Să judecăm pe cineva este soluția imediată la o situație de acest gen, dar cum să facem să nu judecăm, ci să înțelegem reacții de orice fel ale cuiva, presupune să avem o gândire de ansamblu (dincolo de episodul respectiv să vedem realizările ADDEI).

Un alt aspect important al emisiunii clubul de seară a fost copilul celor doi parteneri. Să fii imperfect în fața copilului, înseamnă să ai curajul să fii tu însăți / însuți. Copiii sunt cei mai buni observatori ai comportamentelor părinților, însă, de cele mai multe ori, le interpretează eronat. Când mimăm perfecțiunea ca părinți, ne punem o mască, iar copiii sunt derutați pentru că părinții se manifestă cu superioritate morală, impunând comportamente dintre „cele mai bune”: să fii cuminte, să vorbești frumos, să nu lovești un alt copil.

La 3 ani și jumătate, copilul poate face alegeri, poate să-și exprime o opinie. Recomand părinților să se așeze lângă copil și nu în fața lui . Lângă copil presupune cooperare, încurajare, dezvoltarea inteligenței emoționale. În fața copilului presupune descurajare, adică noi, părinții tăi, spunem sau îți inducem ce să faci și tu faci, noi îți punem restricții și tu le îndeplinești fără să ai reacții negative.

Este în regulă să-i spunem copilului că am avut o zi proastă, că ne-am simțit triști sau că am avut o zi bună și ne-am simțit fericiți când am realizat un anumit lucru. Copiii învață să se exprime așa cum văd în jurul lor.

Perfecțiunea este obositoare, presupune un control continuu a tot ceea ce faci și crește anxietatea”, explică Lavinia Mandache.

Înregistrare emisiunii Clubul de Seară cu ADDA și Cătălin