Confidenţialitate

Psihologia Relațiilor, cu Gáspár György: Vaccinarea | AUDIO

Pentru prima întâlnire din acest an la Psihologia Relațiilor, Gáspár György alege să vorbească despre o temă tot mai prezentă și cu atât de multe întrebări născute, pe cât de populară este.

Am reușit cumva să facem față complicatului 2020 – cu toate pierderile pe care le-a trăit fiecare dintre noi, am intrat cu mari speranțe în 2021, dar ne-am întâlnit imediat cu prima mare provocare. Dacă ne uităm în jurul nostru, vedem oameni care deja s-au vaccinat, alții care abia așteaptă, unii care am multe dubii și semne de întrebare și alții care refuză cu vehemență. Iar aceștia nu sunt neapărat străini – s-ar putea ca cei care nu cred în beneficiile vaccinului – să fie oameni din familia noastră, din cercul de prieteni și cunoscuți… iar asta face ca totul să devină și mai provocator. Deoarece ne ușor cuprind emoțiile de frică și furie – care sunt reacții firești atunci când percepem aceste diferențe – și dacă nu ne gestionăm cu maturitate aceste trăire, adesea putem ajunge să-i atacăm, disprețuim, umilim și rușinăm pe cei care se raportează altfel față de vaccin.

În mintea multora dintre noi, mai ales a celor care credem în puterea științei și în faptul că trebuie să luptăm cu virusul apare întrebarea – Cum putem să-i ajutăm pe cei care au dubii sau nu cred, să-și schimbe mentalitatea față de imunizare?

Potrivit unuia dintre principiile de bază din psihologia relațiilor –pentru ca cineva să facă schimbări la nivel comportamental, și pentru ca acestea să fie solide,  persoana respectivă are nevoie să se simtă auzită, văzută, înțeleasă.

Nu ajută strategiile de impunere forțată, intimidările sau amenințările. Așadar, ne revine responsabilitatea de a încerca să înțelegem cum putem explica comportamentele de tip anti-vaccinare.

Iată câteva lucruri pe care le subliniază psihologia:

  1. Lipsa de încredere în autoritățile medicale;
  2. O dificultate în a înțelege suferința umană ce poate fi cauzată de răspândirea bolilor infecțioase;
  3. Ignorarea științei;
  4. Tendința de a compara SARS-COV-2 cu o gripă sezonieră.

Dacă întrebăm persoanele cu comportamente de respingere a vaccinului, ce argumente concrete au, s-ar putea să vorbească despre următoarele aspecte: teama față de efectele secundare; obiecțiile cu privire la intruziunile guvernamentale în organismul uman; teoriile conspiraționiste despre „marile companiile farmaceutice”; existența unor tratamente „alternative”; respingerea ideii că altcineva în afară de noi ar știi ce este mai bine pentru noi.

În raport cu toate aceste credințe și păreri, de-a lungul anilor pentru că mișcarea anti-vaccinare datează încă din secolul al XIX-lea, s-au folosit diferite strategii: 1. Strategii reactive; 2. Strategiile bazate pe deficitul de informații; 3. Strategiile bazate pe influența comunitară.

Oamenii își schimbă singuri mințile, nu putem face noi asta pentru ei.

Tot ce stă în puterea noastră e să sperăm că-i putem inspira în a căuta informații corecte și valide din punct de vedere științific, fiind blânzi și susținători, fiind un model comportamental. Nu ne putem aștepta ca aceștia să-și schimbe părerea dacă îi umili, rușinăm sau dacă le băgăm ideile noastre pe gât cu forța.

  • A face propriile cercetări cu privire la validitatea vaccinurilor nu este o idee rea, atâta timp cât folosim surse valide/știm unde să căutăm. A fi sceptici și a pune sub semnul întrebării autoritatea, nu este o idee proastă, dar este important să ne bazăm căutările nu pe teorii conspiraționiste sau de propagandă, ci pe fapte științifice. Aici vă recomand să căutați surse de încredere așa cum este OMS, Europa FM sau Pagina de Psihologie.
  • Inteligența relațională și respectul față de părerile celuilalt sunt instrumente esențiale în promovarea sănătății publice.
  • Respectul și compasiunea vor facilita mai ușor schimbarea de mentalitate, decât disprețul, rușinarea sau violența relațională.
  • Cei care refuză imunizarea sunt oameni, ca noi toți, care doresc să-și protejeze familiile, copiii și viața. Dorința lor adesea este contopită, însă, cu informații false despre vaccinare. Și pentru a accepta informații noi și validate științific este important să vadă în noi un aliat și nu un inamic în noi.

Luni seara, de la ora 20, pe frecvențele Europa FM avem întâlnire, la Psihologia Relațiilor, cu psihologul Gáspár György, care răspunde întrebărilor primite de la voi prin WhatsApp la 0728.111.222 și discută despre subiectele sensibile care apar în viețile noastre.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.