De această dată, la Psihologia Relațiilor, Gáspár György ne invită să descoperim care sunt abilități de bază necesare pentru o bună relaționare cu frica și anxietate.
În limbaj uzual, adesea folosim cuvinte precum teamă, neliniște sau anxietate ca sinonime pentru a descrie emoția de frică. Ele nu sunt în totalitate identice, dar în mod cert sunt asemănătoare și fac parte din aceeași categorie de emoții dificile.
Potrivit studiilor din psihologie – pentru a avea o relație funcțională și benefică cu emoțiile negative (indiferent că ne referim la frică, anxietate, neliniște), este important să deținem următoarele 4 deprinderi:
1. Recunoașterea emoțiilor.
2. Înțelegerea emoțiilor și identificarea sursei acestora.
3. Etichetarea corectă a emoțiilor.
4. Exprimarea inteligentă a emoțiilor.
Înainte de toate pentru a ne putea recunoaște emoțiile este important să ne oprim pentru scurt timp din ceea ce facem și să ne întrebăm – Cum ne simțim? Ce trăim atunci când ne întâlnim cu emoția de frică și de anxietate? Sunt oameni care recunosc aceste emoții din cauza unei presiuni în jurul stomacului sau a pieptului, alții pentru că inima începe să le bată foarte tare sau pentru că au dificultăți în a se concentra pe o activitate anume. Frica și anxietatea adesea ne pot face să avem o perspectivă îngustată asupra unei situații și să ne imaginăm cele mai mari dezastre și atrocități.
O a doua abilitate esențială este înțelegerea emoțiilor. Probabil că din multe puncte de vedere, această deprindere este una dintre cele mai greu de dobândit. Deoarece aceasta presupune ceva mai multă muncă interioară.
Etichetarea emoției este a treia abilitate de bază. Primul pas a fost să recunoaștem că simțim ceva, al doilea să înțelegem de ce simțim ceea ce simțim, iar pasul trei este să numim trăirea. Aici avem nevoie de un vocabular suficient de bogat de cuvinte care să descrie o diversitate cât mai mare de emoții.
Astfel ajungem la pasul patru sau la ce-a dea patra abilitate necesară pentru o bună relaționare cu emoția de frică și anxietate – Exprimarea trăirilor. Incapacitatea de-a ne exprima emoțiile stă în centrul tuturor traumelor noastre, spun experții din psihologia clinică.
ILUSTRAȚIE: Mojtaba Ravanbakhsh / Unsplash