Confidenţialitate

Psihologia Relațiilor, cu Gáspár György | Relațiile dintre copiii ajunși la maturitate și părinți | AUDIO

În această seară, la Psihologia Relațiilor, Gáspár György vă invită la o discuție deschisă despre relațiile dintre copiii ajunși la maturitate și părinții acestora.

Pe măsură ce avansează în vârstă copiii ajunși adulți pot avea, cel puțin, 3 tipologii de relații cu părinții lor:

Relațiile sănătoase – definite de nivelul de maturitate emoțională al copiilor ajunși adulți, care și-au dobândit libertatea de a simți, gândi, acționa și planifica în funcție de valorile personale; care pot să rămână prezenți alături de părinți lor – dând dovadă de disponibilitatea emoțională, de limite clare și de granițe flexibile.

Relațiile fuzionate (sau difuze) – definite de o imaturitate emoțională și psihologică, dar și de faptul că fie copilul adult, fie părintele (sau amândoi) renunță la „sine” de dragul legăturii interpersonale.

Relațiile distante și pierdute – definite de luni sau ani de zile în care între copii și părinți nu există comunicare, nici interacțiune și nici speranța că s-ar mai putea schimba ceva. Genul acesta de comportamente sunt menite să nege conexiunea psihologică dintre cei ce aparțin aceluiași sistem familial.

Ultimele două tipologii de relații ascund multă durere și dezamăgire, drept urmare reprezintă tipare disfuncționale de interacțiune care blochează comunicarea deschisă și buna dezvoltare a persoanelor care se află la cele două capete ale relației.

Într-o relație părinte – copil sănătoasă, copilul își vede de propria viață, nu este nevoit să câștige aprobarea părintească, să-și atace, respingă sau ignore părintele, reușind să-și păstreze garnițele psihologice clare – fără să recurgă la diferit strategii de manipulare, șantaj sau violență pentru a decide în mod autonom și a beneficia de confort afectiv.

Dezvoltarea relațiilor fuzionate are ca punct de pornire deficitul abilităților de gestionare a anxietății, în special de către părinte. Inconștient, acesta, se folosește de relația cu copilul pentru a-și reduce sau diminua nivelul de frică și de anxietate. Fuziunea va eradica anxietate prin faptul că granițele interpersonale dispar, iar distanța psihologică devine din ce în ce mai mică. Cu alte cuvinte – copilul și părintele – ajung să se sacrifice pe sine pe altarul relației care-i leagă.

Dezvoltarea relațiilor distante și pierdute are ca bază un istoric interpersonal complicat. Adesea este vorba despre familii în care copilului nu i s-a permis să-și cultive legătura cu ambii părinți, după cum explică Gáspár György, la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

10 recomandări pentru vindecarea sau repararea legăturilor afective cu părinții

În ceea ce privește psihologia relațiilor, recomandările pentru vindecarea sau repararea legăturilor afective cu părinții sunt mai mult decât clare:

  1. Atunci când intenționăm să aducem îmbunătățiri în relația cu părinții, schimbarea trebuie să pornească de la noi.
  2. Dacă ne-am propus să reparăm o relație este important să evită – atacul, defensiva, retragerea sau disprețul.
  3. Să nu petrecem mai mult timp cu părinții noștri decât cel în care ne permite să fim generoși și înțelegători.
  4. Să ne reducem așteptările, pentru a evita surprizele neplăcute.
  5. Să ne folosim de simțul umorului de fiecare dată când e posibil pentru a detensiona atmosfera.
  6. Să ne facem vocea și diferențele de opinie auzite printr-o tonalitate joasă și fără atac la persoana părintelui și evitând reacții bruște.
  7. Să renunțăm la iluzia controlului manifestat asupra celorlalți și să ne exprimăm nevoile într-o manieră asumată și definită de demnitate.
  8. Să respectăm regula de 5:1 între lucrurile pozitive și cele negative – acesta este raportul optim pentru a păstră sănătatea unei relații, fiecare greșeală să fie urmată de minim 5 gesturi de reparare.
  9. Să evităm a folosi distanțarea ca unică modalitate de comunicare a dezacordului.
  10. Să ocolim situațiile în care ne minimalizăm perspectiva de dragul de a păstra conexiunea cu părintele sau părinții.

Luni seara, de la ora 20, pe frecvențele Europa FM avem întâlnire, la Psihologia Relațiilor, cu psihologul Gáspár György, care răspunde întrebărilor primite de la voi prin WhatsApp la 0728.111.222 și discută despre subiectele sensibile care apar în viețile noastre.

FOTO ILUSTRAȚIE: Tyler Nix / Unsplash