Atunci când nu acordăm suficientă atenție conștientă modului în care relaționăm cu familia noastră de origine, s-ar putea să avem o serie de reacții „exagerate” față de familia partenerului și față de maniera în care acesta își gestionează treburile cu „ai lui”. În astfel de situații, avem tendința de a spune că problemele (în cuplu) apar din cauza acestor diferențe care există între noi și partener, între variatele modalități de a rezolva lucrurile și că celălalt „trebuie” să schimbe ceva (aproape tot) pentru ca nouă să ne fie bine.
Dar, dacă ne uităm mai în profunzime, vom observa că problema este alta, și anume, nu știm cum să ne îmblânzim emoțiile dificile care se nasc odată cu percepția acestor diferențe. Iar secretul, potrivit psihologiei relaționale, este să ne uităm în propria valiză psihologică, să înțelegem ce am adus cu noi de acasă (în materie de obiceiuri, rutine, tipare comportamentale, traume); fără să mai analizăm de la fir a păr disfuncționalitățile din familia partenerului.
Îmblânzirea propriilor reacții emoționale, cunoașterea istoriei personale și îndreptarea lupei către familia noastră de bază ne oferă energia necesară pentru a accepta diferențele, a ne reapropia de partener și a gestiona constructiv conflictele – într-un mod în care ne controlăm pe noi și ne pe celălalt.
Despre gestionarea inteligentă a diferențelor și despre cum învățăm să trăim cu aceste diferențe, a vorbit Gáspár György, la Psihologia Relațiilor:
Luni seara, de la ora 20, pe frecvențele Europa FM avem întâlnire, la Psihologia Relațiilor, cu psihologul Gáspár György, care răspunde întrebărilor primite de la voi prin WhatsApp la 0728.111.222 și discută despre subiectele sensibile care apar în viețile noastre.