PSD vrea reguli noi pentru modificarea Constituției.
Senatorii social-democrați Ovidiu Donțu și Titus Corlățean au depus un proiect de lege care stabilește termene clare în care se poate organiza și desfășura un referendum național.
Între altele, se arată că românii trebuie să fie chemați la urne în cel mult 30 de zile de când parlamentarii își dau acordul pentru propunerea de modificare.
Inițiativa e depusă în procedură de urgență și are trei articole.
Potrivit articolului 1, cetăţenii României sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot, în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei, în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire, prevăzută la articolul 151 din Constituţie.
Data referendumului naţional se aduce la cunoştinţă publică de către Guvern, în cel mult trei zile de la intrarea în vigoare a legii, prin Monitorul Oficial şi prin presă, radio şi televiziune.
Articolul 2 al propunerii legislative prevede că persoanele care au dreptul să participe la referendumul naţional privind revizuirea Constituţiei, modul de desfăşurare a campaniei pentru referendum, organizarea şi desfăşurarea lui, organizarea şi atribuţiile birourilor electorale, faptele care constituie contravenţii şi infracţiuni precum şi modul de constatare şi sancţionare a acestora sunt stabilite la articolele 4, 7 precum şi capitolele IV, V şi VI din Legea 3/2000.
Rezultatul referendumului se stabileşte în conformitate cu prevederile articolului 5 şi articolului 7 din legea 3/2000.
Articolul 3 din propunerea legislativă menţionează că toate cheltuielile pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional privind revizuirea Constituţiei se suportă de la bugetul de stat pe anul 2016.
Iniţiatorii menţionează în expunerea de motive că organizarea referendumului este reglemnetată de Legea nr. 3/2000, care la articolul 6 şi articolul 7, rezervate referendumului pentru revzuirea Constituţiei, prevede obligaţia stabilirii prin lege a organizării şi defăşurării fiecărui asemenea referendum.
Explicațiile senatorului PSD Titus Corlățean
Co-autor al acestui proiect de lege, senatorul PSD Titus Corlățean spune că inițiativa nu ar avea nicio legătură cu demersul Coaliției pentru Familie care vrea ca familia să fie definită drept uniunea dintre un bărbat și o femeie.
Acest proiect de lege ar putea dura luni până când va fi adoptat, spune acesta.
Ciprian Ioana a stat de vorbă cu parlamentarul social-democrat.
”Proiectul vizează, de fapt, un vid legislativ care există și a existat în toți acești ani. Nu se leagă direct de inițiativa curentă de modificare a Constituției – articolul 48, vizează orice tip de revizuire a Constituției. Există o legislație, dar e nevoie de anumiți pași procedurali, e nevoie de anumite termene. Acest proiect legislativ vizează exact reglementarea de principiu”, a spus, la Europa FM, senatorul PSD.
Titus Corlățean a adăugat că proiectul de lege depus ar putea fi adoptat de către următorul Legislativ, pentru că durează luni de zile până când va parcurge toți pașii.
”N-are cum să privească reglementarea în termen scurt a unui referendum de modificare a Constituției, indiferent de tematică, odată cu alegerile parlamentare. E o interpretare greșită care a apărut în presă. (…) O astfel de procedură va mai dura luni de zile, sunt niște termene în care Guvernul trebuie să exprime un punct de vedere, Consiliul Legislativ la fel”, a mai spus Titus Corlățean.
Amintim, Coaliția pentru Familie ar vrea cA familia să fie definită ca uniunea dintre un bărbat și o femeie, și nu între soți – așa cum prevede acum Constituția.
Pentru modificarea legii fundamentale ar fi nevoie de organizarea unui referendum național, iar autorii inițiativei ar vrea ca acesta să aibă loc pe 11 decembrie, în aceeași zi cu alegerile parlamentare.