Confidenţialitate

PSD va participa la consultările convocate de Iohannis, fără a face vreo propunere de premier

Liderul interimar al PSD a anunţat, joi seara, că formațiunea va trimite la consultările cu partidele politice convocate de preşedintele Klaus Iohannis, vineri, la Palatul Cotroceni.

Social-democrații nu vor face vreo propunere de premier.

Marcel Ciolacu a transmis că PSD nu îl va susţine pe liberalul Ludovic Orban, al cărui nume este vehiculat, dar crede că acesta ar putea forma o nouă majoritate, deși “nu este o soluţie tocmai potrivită”.

“Sperăm că vom găsi o soluţie, cel târziu luni să avem votul în Parlament. Cred că astăzi nu este o victorie a niciunei formaţiuni politice”, a precizat șeful principalului partid de opoziție, într-o intervenţie telefonică la B1 TV.

“Am mai făcut propuneri de prim-ministru, nu au fost luate în considerare”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Într-o declarație de presă, susținută joi seara, la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a anunțat că așteaptă, vineri, liderii partidelor parlamentare la o nouă rundă de consultări politice după ce liberalul Florin Cîțu și-a depus mandatul de premier desemnat.

Șeful statului a spus că respectă gestul politic al acestuia, „o hotărâre care dovedeşte maturitate politică”.

Consultările vor debuta la ora 13.00.

Principalele declarații ale președintelui Iohannis:

    • Domnul Florin Cîțu și-a depus azi mandatul, un gest politic pe care îl respect. Dovedește maturitate politică în contextul complicat din cauza coronavirusului
    • Decizia nu schimbă cu nimic faptul că țara are un guvern care funcționează
    • Guvernul Orban a dovedit că acționează cu responsabiltiate și ia toate deciziile responsabile pentru a stopa răspândirea infecției
    • Datorită acestor măsuri, drastice dar la timp, numărul infectărilor a rămas destul de mic. Suntem toți responsabili să găsim cât mai urgent o soluție democratică. Am decis convocarea consultărilor pentru mâine, de la ora 13.00
    • Nu avem niciun moment de pierdut!
    • Solicit imperativ Parlamentului să lucreze cu celeritate că săptămâna viitoare să fie investit un guvern cu puteri depline, guvern cu care pot să mă dedic 100% combaterii coronavirusului, cu toate pârghiile pentru a lua măsurile ce se impun.
    • Prioritatea 0 este protejarea sănătății oamenilor. Răfuielile politice nu își au rostul. Traversăm o perioadă fără precedent, lucrurile evoluează rapid și imprevizibil

Liberalul Florin Cîțu și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat, joi, cu doar jumătate de oră înainte să înceapă ședința Parlamentului în care era programat votul de învestitură.

Decizia i-a luat prin surprindere pe senatori și deputați, inclusiv pe miniștrii care au venit în Parlament pentru a fi învestiți în funcție și nu știau de retragerea lui Cîțu.

”Atunci când eşti în război (…) niciodată comandantul nu părăseşte linia frontului”, a justificat liderul deputaților PNL, Florin Roman, renunțarea lui Florin Cîțu la mandatul de premier desemnat, gest pe care l-a catalogat drept unul de mare responsabilitate.

”Un mesaj important pentru români. Astăzi am luat decizia să-mi depun mandatul de Prim-Ministru desemnat Președintelui României.

Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România.

Sunt un om de partid și înțeleg să fiu alături de partid și de Președintele lui în momentele dificile. Cred cu tărie că pentru a avea succes, în alegerile care vin, Președintele partidului trebuie să fie și Prim-Ministru”, a transmis Florin Cîțu pe Facebook.

În această situație, Ludovic Orban rămâne premier interimar.

Vestea retragerii lui Cîțu a căzut însă ca un trăsnet în Parlament. Senatorii și deputații tuturor partidelor se mobilizaseră după ce primiseră indicații clare să voteze Guvernul Cîțu. Pur și simplu nu le venea să creadă că, doar cu jumătate de oră înainte de ședința de învestitură, premierul desemnat a decis să se retragă.

Uluiți și luați prin surprindere au fost inclusiv unii miniștri ai guvernului, care habar nu aveau de gestul lui Cîțu și au venit la Parlament.

Mai apoi, președintele Klaus Iohannis a anunțat sec că a acceptat depunerea mandatului de premier desemnat.

Vehemente au fost însă reacțiile celorlalte partide politice. Cei de la USR au catalogat manevra liberalilor drept o șaradă, Tăriceanu a spus că retragerea lui Cîțu este o bătaie de joc la dresa românilor, iar liderul PMP a propus un viitor guvern de uniune națională. Mult mai dură a fost reacția lui Victor Ponta, care a comparat situația în care este România acum cu un război, precizând că în război dezertorii sunt împușcați.