Supermarketurile trebuie convinse să reducă prețurile alimentelor de bază. Aceasta este propunerea făcută de senatorul PSD Lucian Trufin care le-a cerut miniștrilor Agriculturii și Finanțelor să invite marii retaileri la discuții pentru ca produsele agroalimentare să se vândă la prețuri mai scăzute. Măsura este inspirată de pactul făcut în Franța: până la 1 iunie, cel puțin, se instituie un „trimestru anti-inflație”. Retailerii francezi au fost de acord să reducă prețurile produselor alimentare de bază, așadar, să reducă o parte din profituri.
Lucian Trufin, despre situația din Franța: Retailerii au fost de acord cu reducerea prețurilor la alimente pentru a ajuta populația să facă față inflației
„În Franța, retailerii au fost de acord cu propunerea ministrului Finanțelor de a reduce prețurile la alimente prin diminuarea profitului pentru a ajuta populația să facă față inflației. Menționez, stimați colegi, că inflația în Franța a fost în anul 2022 de 5,5%, iar în țara noastră a fost de 16,4%”, a spus Lucian Trufin.
Lucian Trufin: Am solicitat deja ministrului Finanțelor și celui al Agriculturii să concretizeze o întâlnire pe modelul francez
Este așteptat acum răspunsul Guvernului.
„Au acestea un profit imens cu siguranță pentru că diferența de preț de la poarta fabricii la sfântul raft este ca de la cer la Pământ. Așadar, stimați colegi, lansez o provocare: o întâlnire pe modelul francez între partea executivă și retailerii din România. În acest sens, am solicitat deja ministrului Finanțelor și celui al Agriculturii să concretizeze acest demers. Credeți că este posibil? Eu cred că da, dar vreau să o spun clar și răspicat: să dea Domnul ca reducerea să fie din profitul supermarketurilor și să nu care cumva să se facă tot pe spatele fermierului și a procesatorului român”, a spus Lucian Trufin.
Pachetul „anti-scumpire” anunțat de PSD nu s-a concretizat
În urmă cu o lună, PSD anunța un așa-numit „pachet anti-scumpiri” – cum au adoptat și alte țări. Acesta nu a mai apărut. Între timp, la Senat a fost adoptată o lege care obligă instituțiile publice să cumpere alimente românești direct de la producător.
Proiectul aprobat de Senat introduce „lanțul scurt de aprovizionare”: instituțiile publice să cumpere alimente direct de la producători, evitând intermediarii. Inițiativa a fost susținută în bloc de grupul perlamentar PSD.
Lucian Trufin, despre direcția promovată de UE: „De la fermă la furculiță”
„Inițiativa reprezintă și o direcție promovată de Uniunea Europeană și anume: De la fermă la furculiță. Prin această inițiativă, toate persoanele juridice de drept public și privat cu capital majoritar de stat și care desfășoară activități de alimentație publică vor participa la lanțul scurt de aprovizionare, iar fermierii vor avea întâietate în comercializarea producției către acestea”, a spus Lucian Trufin.
Dacă va trece și de Camera Deputaților, care trebuie să dea votul decizional, proiectul se va aplica pentru mai multe serii de produse.
„Pentru toate cele 7 filiere de produs: carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, lapte și produse lactate, dar și pentru produsele de panificație”, a adăugat Trufin.
Plângerile producătorilor de lapte în privința prețurilor
Între timp, asociațiile producătorilor de lapte amintesc de faptul că din ferme produsele pleacă la prețuri de nimic, iar pe rafturi costă de câteva ori mai mult.
Asociația crescătorilor de vaci Holstein prezintă cazul unui produs similar – lapte la cutie – vândut în Spania cu 1,25 euro (aproximativ 6 lei și 20 de bani) și în România cu 8 lei și 70 de bani. Un fermier român nu are cum să reziste când este forțat să scadă prețul de vânzare al laptelui și este amenințat că nu i se mai cumpără producția, mai arată asociația.
Sursa foto: Shutterstock