Liderii PSD s-au reunit astăzi în prima ședință din acest an a Comitetului Executiv Național, cel mai important for de conducere al partidului.
Va fi o ședință premergătoare congresului, una în care vor fi puse bazele ruperii de epoca Dragnea, așa cum a anunțat președintele interimar Marcel Ciolacu în repetate rânduri.
Marcel Ciolacu a anunțat deja că vrea să le propună liderilor social democrați o serie de modificări la statutul partidului, modificări care urmează să fie ulterior supuse aprobării congresului extraordinar.
Ciolacu spune că le va propune colegilor din PSD să fie de acord cu convocarea unei sesiuni extraordinare pentru eliminarea pensiilor speciale.
Reacția lui Marcel Ciolacu vine după ce, săptămâna trecută, liderul deputaților PNL, Florin Roman a cerut o sesiune extraordinară a Parlamentului, în care să se voteze abrogarea pensiilor speciale, cu excepția celor ale militarilor și polițiștilor.
Florin Roman spunea că pensiile speciale trebuie eliminate pentru ca statul să poate finanța dublarea alocațiilor pentru copii.
Liderul interimar al PSD, care intenționează să candideze pentru funcția de președinte plin al formațiunii, propune o diluare a puterii în partidul condus până de curând cu mână forte de Liviu Dragnea, în prezent aflat după gratii.
De exemplu, Marcel Ciolacu vrea să câștige bunăvoința și sprijinul baronilor locali ai partidului, asigurându-le acestora prezența de drept în conducerea PSD. Practic, el propune ca președinții de Consilii Județene și primarii marilor orașe vor avea locuri rezervate în Comitetul executiv și în Biroul Permanent.
O altă modificare propusă de Ciolacu vizează slăbirea dependenței membrilor PSD de conducerea centrală. Mai precis, el își dorește ca de normele de etică, adică excluderi sau alte sancțiuni, să nu se mai ocupe CEX-ul, ci Consiliul Național, un for de conducere mult mai numeros și mai greu de controlat.
Nu în ultimul rând, la ședința CEX se va discuta și despre strategia de partid de opoziție a PSD: poziționarea față de măsurile anunțate de guvernul Orban, precum alegerile primarilor în două tururi, alegerile anticipate sau desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților.