Confidenţialitate

PSD-PNL, „condamnate” să rămână împreună la conducere. Sebastian Zachamnn: Cine iese acum de la guvernare, pierde alegerile. Dacă primarii află că sunt decuplați de la resurse, va exista o demobilizare generală | VIDEO

Coaliția de guvernare este „la cuțite” pentru prima dată în ultimii trei ani. Președintele PNL – Nicolae Ciucă – a declarat că la ședințele de coaliție va discuta de acum încolo doar teme legate de guvernare și ia în calcul necesitatea unei despărțiri de PSD, după alegeri. Principalul motiv al certurilor este legat de refuzul Partidului Social Democrat de a vota legea care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze pentru funcția de senator pe listele PNL. Într-o intervenție telefonică la emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – jurnalistul Sebastian Zachmann a spus că președintele PSD – Marcel Ciolacu – a refuzat să voteze legea care i-ar fi permis lui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare pentru că a existat o presiune din teritoriu. „A venit ca un val care s-a izbit în sediul Partidului Social Democrat”, a spus Sebastian Zachmann. În ciuda acestor discuții aprinse dintre cele două partide, coaliția nu se poate destrăma, mai precizează jurnalistul. „Coaliția este condamnată să rămână împreună la guvernare, pentru că cine iese acum de la guvernare pierde și alegerile prezidențiale, și alegerile parlamentare”, a explicat Sebastian Zachmann.

Sebastian Zachmann: „În ultimii trei ani, liberalii au trăit cu această proiecție de viitor: că vor fi lângă PSD și numai lângă PSD. Ei alte calcule politice nu și-au făcut” / Pur și simplu ei nu își imaginează un alt viitor politic

Cătălin Striblea: De ce nu se opune nimeni la PNL la ceea ce vrea președintele Iohannis nici măcar acum când e clar că e pe ultima sută de metri?

Sebastian Zachmann: „E complicat să te opui președintelui încă în funcție. Sigur, noi ne-am obișnuit cu acest model al lui Traian Băsescu, care s-a desprins de partid, și-a format o altă formațiune politică, a mai activat câțiva ani după finalul mandatului prezidențial. Însă în cazul PNL nu e valabilă această teorie. În ultimii trei ani, liberalii au trăit cu această proiecție de viitor: că vor fi lângă PSD și numai lângă PSD. Ei alte calcule politice nu și-au făcut, în ciuda declarațiilor politice pe care le mai vedem la unii – că și-ar dori o majoritate de dreapta, că au înghițit o broască în momentul în care Iohannis i-a adus la aceeași masă cu PSD. De fapt, realitatea în Partidul Național Liberal asta este: că în ultimii trei ani au guvernat mai linițtiți ca niciodată alături de PSD și toate calculele pe care și le-au făcut post alegeri prezidențiale postdecembrie 2024 au fost împreună cu PSD. Pur și simplu ei nu își imaginează un alt viitor politic. Și de asta a venit și decizia lui Klaus Iohannis de a candida pe listele PNL pentru un loc de senator și apoi să ajungă președintele Senatului și să se întoarcă în funcția de președinte a PNL. Prin urmare, nu am văzut vociferări în PNL decât unele pe la colțuri, însă nu există o masă critică în Partidul Național Liberal care să i se opună președintelui Klaus Iohannis și PSD-ului în momentul de față”.

Sebastian Zachmann: „Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, în toată această perioadă, au trăit cu gândul că președintlee Klaus Iohannis va obține o funcție de rang european”

Cătălin Striblea: PNL dă de înțeles că avea o înțelegere cu PSD să nu refuze candidatura lui Klaus Iohannis. Ce s-a întâmplat între timp?

Sebastian Zachmann: „Președintele Klaus Iohannis nu a obținut nicio funcție pe plan european. A existat această discuție între Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Klaus Iohannis, în care liderii coaliției s-au angajat că vor modifica legea, astfel încât șeful statului să poată să candideze la alegerile parlamentare. Însă Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, în toată această perioadă, au trăit cu gândul că președintlee Klaus Iohannis va obține o funcție de rang european. Sigur, nu își imagina nimeni că el va ajunge chiar secretarul general al NATO, dar știm cu toții că numele lui Klaus Iohannis a fost vehiculat în toate funcțiile europene posibile”.

Sebastian Zachmann: Marcel Ciolacu a refuzat să voteze legea privind candidatura lui Klaus Iohannis la parlamentare pentru că a existat presiune din teritoriu: „a venit ca un val care s-a izbit în sediul Partidului Social Democrat”

Sebastian Zachmann: „Mulți i-au spus lui Marcel Ciolacu: <<dacă accepți să îl salvezi pe Iohannis și să modifici legea pentru un singur om, așteaptă-te să pierzi alegerile prezidențiale>>”

Cătălin Striblea: Oricum, înțelegerea ar fi trebuit respectată în condițiile acestea. De ce s-a răzgândit Marcel Ciolacu?

Sebastian Zachmann: „Pentru că presiunea din teritoriu a venit ca un val care s-a izbit în sediul Partidului Social Democrat. Mai sunt doar două luni până la alegeri, iar o modificare făcută pe ultima sută de metri poate să însemne o lebădă neagră în campania electorală. Vorbeam zilele trecut cu psd-iști care își aminteau că în 2004 Iliescu l-a grațiat pe Miron Cozma și PSD-ul a pierdut alegerile din cauza acestui motiv. Mulți i-au spus lui Marcel Ciolacu: <<dacă accepți să îl salvezi pe Iohannis și să modifici legea pentru un singur om, așteaptă-te să pierzi alegerile prezidențiale>>, pentru că se va crea un val de ripostă, un val de emoție la adresa PSD-PNL în egală măsură și atunci e foarte probabil ca oamenii să trimită în finala prezidențială pe cineva anti-sistem”.

Sebastian Zachmann: Pentru prima dată, cele două partide – PNL și PSD – sunt într-adevăr la cuțite

Cătălin Striblea: Deci cearta e pe bune.

Sebastian Zachmann: „Da, pentru prima dată în ultimii trei ani există o ceartă pe bune între PNL și PSD. Până acum totul era joc politic, era o ceartă de fațadă, mimuau conflictul astfel încât să se potențeze reciproc. Acum, pentru prima dată, sunt într-adevăr la cuțite cele două partide”.

Sebastian Zachmann: PSD și PNL se așteaptă la o salvare din partea Biroului Electoral Central

Cătălin Striblea: Cum o să iasă de aici, pentru că cine dă înapoi, pierde. Fie că își ia Ciolacu vorbele înapoi și zice: <<hai, candidează>>, fie că PNL nu mai are soluție și pare învins… cineva va piede aici.

Sebastian Zachmann: „E clar că PSD nu mai poate să dea înapoi și parlamentarii PSD nu vor vota această modificare de lege, însă și PSD, și PNL se așteaptă la o salvare din partea Biroului Electoral Central. Mâine urmează ca BEC să dea o decizie. Vedem că, mai nou, PNL ia lumină politică de la BEC. Consultanță juridică gratuită de la Biroul Electoral Central. Nu înțeleg cum o instituție a statului oferă consultanță pentru un partid politic. Însă toți liberalii se așteaptă ca mâine BEC să spună: Klaus Iohannis poate să candideze la parlamentare fără să modificați legea în Parlament. Asta ar însemna o struțo-cămilă românească. Iohannis să candideze ca independent pe lista unui partid politic. Sigur, aici e o contradicție în termeni. Ori ești independent, ori te-ai dus pe lista unui partid. Dar iată că interpretările legilor românești lasă și această portiță deschisă ca Iohannis să candideze pe listele PNL”.

Sebastian Zachmann: „Dacă ieși de la guvernare și primarii primesc acest mesaj exact înainte de campania electorală – că sunt decuplați de la resurse – va exista o demobilizare generală”

Cătălin Striblea: Probabil se pot folosi de precedentul Iliescu și acum vedem cine controlează mai bine BEC. Dar coaliția ce face dacă se zice nu mâine? Că mai sunt niște niveluri de control. Dincolo de BEC, mai sunt niveluri de control la Curtea Constituțională, mai e un nivel de control la validarea Senatului, mai e un nivel de control în fața unei instanțe. Ce se întâmplă cu coaliția?

Sebastian Zachmann: „Coaliția este condamnată să rămână împreună la guvernare, pentru că cine iese acum de la guvernare pierde și alegerile prezidențiale, și alegerile parlamentare. E clar că și PSD, și PNL se bazează în primul rând pe forța aleșilor locali. Pe primari. Fără mobilizarea primarilor, sigur, PSD poate să ajungă în turul II, dar apoi nu va avea șanse foarte mari să câștige. Iar PNL își pune speranțele în primari încă din primul tur. Fără armata liberală, Nicolae Ciucă, bazându-se pe propria carismă nu are mari șanse să intre în turul II. Dacă ieși de la guvernare și primarii primesc acest mesaj exact înainte de campania electorală – că sunt decuplați de la resurse – va exista o demobilizare generală. Nu mai spun că unii vor pleca imediat la partidul care rămâne la putere. Și nu vor fi puțini aceia, vor fi cu stele. În acest moment, în ciuda certurilor de la televizor și din interiorul coaliției, PSD și PNL nu pot să iasă de la guvernare”.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct”:

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: România va semna miercuri un acord de împrumut cu SUA pentru achiziția de armament. Suma contractată este de 920 de milioane de dolari