Partidul Social Democrat a decis să depună marţi, la Senat, o moţiune împotriva ministrului Agriculturii, Adrian Oros.
Predecesor al acestuia, social-democratul Petre Daea a denunțat lipsa de acțiune a autorităților în contextul secetei care afectează culturile.
Potrivit lui, “acest domeniu vital economiei și existenței noastre se află într-o situație extrem de delicată”.
“Alături de medicamente și medici, fermierii și hrana asigură scutul apărării noastre împotriva dușmanilor nevăzuți”, a declarat Petre Daea.
“Timpul pierdut în agricultură nu se poate recupera. Ceea ce nu faci astăzi, este de prisos mâine”, a adăugat fostul ministru, care acuză că, în actuala guvernare, aproape toate programele agricole au fost fie blocate, fie întrerupte.
“De ce moţiune? De la instalarea Guvernului Orban nu am putut găsi niciun canal de comunicare, nici telefon, nici întâlnire, abandonând dialogul, partidul a fost nevoie să apeleze la instrumentele democratice, constituţionale pe care le foloseşte în camera superioară a Parlamentului (…) Suntem îngrijoraţi de situaţia în care se află agricultura mai ales în perspectiva celor declarate de cele trei organizaţii mondiale de specialitate, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Organizaţia Mondială a Comerţului şi structura de specuializate din cadru ONU – FAO, care spuneau, cu câtva timp în urmă, atenţionând că după pandemie e posibil să ne confruntăm cu o lipsă a hranei”, a spus Petre Daea.
“De la începutul guvernării, din luna noiembrie, toate programele din agricultură fie au fost blocate, fie au fost întârziate, fie au fost stabilite o serie întreagă de mecanisme care să îngreuneze activitatea fermierilor. Primul obiectiv pe care l-au avut în vedere în momentul în care au venit la guvernare a fost acela de a reteza drumul Casei de Comerţ Agroalimentar Unirea, un instrument excepţional pentru ţară, veriga ce lipsea lanţului de valorificare a produselor agricole”, a adăugat fostul ministru.
Moţiunea simplă a opoziției se intitulează “Lenea, minciuna şi incompetenţa ministrului Oros”.
Cel mai afectat este judeţul Constanţa, unde sunt consemnate 416.000 hectare de culturi compromise.
“Avem până acum situaţia centralizată legată de declaraţiile suprafeţelor calamitate şi raportată la declaraţiile fermierilor. Suprafaţa calamitată este de 1,1 milioane hectare. Echipele de constatare a pagubelor produse de secetă lucrează, au lucrat şi sâmbătă şi duminică, astfel încât acolo unde fermierii doresc întoarcerea culturilor să aibă posibilitatea să o facă. Judeţele cu suprafeţele calamitate cele mai mari sunt Constanţa, care are 416.000 hectare calamitate, iar suprafaţa irigată acum 13.000 de hectare, şi Tulcea, care are o suprafaţă calamitată de 129.000 de hectare, iar aici se irigă pe 13.000 hectare. Ialomiţa cu 123.000 de hectare calamitate, iar suprafaţa irigată 25.000 de hectare, Brăila, cu 97.000 de hectare calamitate, iar suprafaţa irigată 100.000 hectare, Buzău – 75.000 de hectare calamitate şi 7.000 hectare irigate, iar judeţul Galaţi 61.000 de hectare calamitate şi o suprafaţă irigată de 27.000 de hectare. Practic, astăzi, se irigă în total ţară pe 222.131 hectare, apa fiind introdusă pe 2.100 kilometri de canal”, a precizat Adrian Oros.
Ministrul a subliniat că se aşteaptă centralizarea tuturor datelor pentru a se cunoaşte suprafaţa exactă calamitată în urma secetei puternice şi extreme.