Confidenţialitate

PSD anunță o nouă ordonanță de urgență în energie, care ar implica impunerea unei taxe de solidaritate. PNL spune că nu s-a luat încă o decizie

Reuniți la la malul mării, social democrații anunță că au pus la punct un nou pachet de măsuri pentru perioada următoare. O modificare importantă în domeniul energiei este impunerea unui preț de referință în energie.

„Apare noțiunea de preț de referință, care are ca bază prețul de achiziție, recunoașterea unor investiții și o cotă de profit. Ceea ce depășește acest preț de referință la vânzare va intra într-un fond de solidaritate, într-un cont deschis la Ministerul de Finanțe, de unde se va plăti compensarea acordată consumatorului final, adică persoane fizice, persoane juridice. Un element de noutate, aici apare și contingentare dacă vreți la anumite cantități. Încurajăm și compensăm dar trebuie să avem noi un punct de referință și la consumurile anterioare de un an de doi ani, nu merge la nesfârșit”, a declarat Mihai Tudose, europarlamentar PDS și fost premier.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

ANRE va avea un rol mult mai important în perioada următoare, mai spune Tudose. Autoritatea de reglementare în domeniul energiei se va ocupa de respectarea termenelor pentru decontare în lanțul de distribuție.

Social democrații acuză că există firme care speculează actualul context energetic, de aceea se va impune o taxă de solidaritate:

„Față de ceea ce se întâmplă astăzi în care toată această gaură între furnizor și consumator intră în buzunarele unor firme care nu fac decât să plimbă niște hârtii, că nu i-ți văzut cu găletușa cu curent în spate, alergând după clienți pe câmp și este plătită de stat cu sume imense va fi recuperată tot de la ei din acele profitori nejustificate dar este o taxă de solidaritate fiindcă nu e așa, trebuie să fim solidari cu poporul român și cu economia lui.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Social democrații spun că aceste modificări vor ajunge pe masa Guvernului pentru aprobare în următoarea ședință. Dacă va fi adoptată, ordonanța de urgență ar urma să se aplice de la 1 septembrie.

Ordonanţa privind suprataxarea profiturilor din energie este încă în discuţii, afirmă premierul Nicolae Ciucă. Seful Guvernului a menţionat că tot ce presupune calculul preţurilor la energie electrică şi gaze trebuie să fie bine clarificat:

„Suntem încă în discuţii, mai avem o zi. 1 septembrie este poimâine. În funcţie de propunerile şi de elementele tehnice, pentru că este un adevărat mecanism, nu este simplu deloc, tot ceea ce presupune calculul acesta al preţurilor la energie şi la gaze trebuie să fie foarte bine clarificat, astfel încât, chiar dacă am întârzia o zi, prefer să avem o linie cât se poate de clară şi simplificată, decât să ne grăbim şi să venim cu o ordonanţă de urgenţă care să nu producă efectele pe care le dorim”.

Citește și: Președintele Asociației Orașelor: „Premierul nu crede că e „normală” creșterea facturilor la energie din școli, ne-a cerut o analiză mai detaliată” | AUDIO

Foto: Shutterstock