Confidenţialitate

Proviziile pentru refugiații ce ajung la Filaret și Obor s-au terminat. „Am dat tot”, spun ONG-urile, care cer ajutorul oamenilor | AUDIO

În autogările Filaret și Obor din București, ajung zilnic autoacare cu refugiați ucraineni. Femei cu copii mici și bătrâni, traumatizați de războiul din țara lor și epuizați după un drum lung, sunt întâmpinați de voluntari cu ceai cald și mâncare.

Miercuri seară însă, proviziile s-au terminat. „Am dat tot”, a spus la Europa FM, Diana Alexandroae, președintele Asociației ANAID, una dintre organizațiile non-guvernamentale care îi ajută pe refugiații ucraineni:

„Au început să vină din ce în ce mai mulți, observăm o frecvență foarte mare și aici a autocarelor, la ora aceasta, când vorbim, autogara este plină, au venit două autocare și avem informații că ar trebui să mai ajungă încă două imediat. Peste noapte s-a dat tot ce s-a putut din ceea ce am avut tot așa din donații de la oameni, sandvișuri, fructe, iaurturi, mâncare gătită, iar acum este o mare mare nevoie de tot ce se mai poate aduce.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cei care doresc să dea o mână de ajutor refugiaților pot veni cu alimente și produse de igienă în autogările Filaret și Obor sau în parcarea Ikea Pallady ori pot petrece câteva ore ca voluntari:

„Alimente, apă, sucuri pentru copii, lucruri pentru copii care pot să-i bucure, cum ar fi plușuri sau jucărioare. Am primit și cărți de colorat și creioane și au avut un mare succes. Ce ni s-a mai cerut foarte mult: produse de igienă (geluri dezinfectante mici, șervețele umede, săpunuri, geluri de duș din zona aceea de tavel kit, pastă de dinți, periuțe). Mulți au plecat fără nimic aproape la ei. Mai avem un punct de colectare la sediul nostru din Bulevardul George Coșbuc 36-38, de unde mai susținem centrele de refugiați care ne solicită ajutorul (…) și un punct de colectare fix, în parcarea IKEA Pallady. Acolo este un tir parcat împreună cu altă asociație. Donațiile de acolo merg exclusiv peste graniță, în hubul de sortare din Cernăuți.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Diana Alexandroae de la Asociația ANAID a mărturisit că a marcat-o imaginea unui copil zgribulit de frig, dar bucuros că primise o cutie cu suc.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Din autogările Filaret și Obor, refugiații ucrainenii se îndreaptă, în general, spre Gara de Nord sau aeroportul Otopeni. Cei care ajung pe timp de noapte, sunt îndrumați către centrele de refugiați pentru a se odihni, fiind preluați de autobuzele STB, societatea de Transport public din Capitală.

Citește și: Expert în securitate militară: Numărul de refugiați din Ucraina va crește, cu efecte economice asupra țărilor din linia întâi | AUDIO