Persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2, dar care nu prezintă simptome nu vor lua niciun medicament. Iar antibioticele vor fi administrate bolnavilor de COVID-19 doar dacă prezintă infecții bacteriene.
Antiviralele sunt eficiente cu cât sunt administrate mai devreme, de preferat în primele 7-10 zile de la infecția cu SARS-CoV-2 și sunt recomandate pentru cei care au forme ușoare și medii ale bolii, prevede noul protocol de tratament aprobat de Ministerul Sănătății.
Dintre antivirale, Remdesivirul poate fi utilizat doar pentru cazurile cu severitate medie sau critică.
Tratamentul antiinflamator cu corticoizi este indicat în cazul pacienților care necesită oxigen sau care prezintă o inflamație sistemică și nicidecum bolnavilor tratați la domiciliu.
Nici anticoagulantele nu trebuie administrate oricui, ci doar bolnavilor spitalizați și celor care urmau și până acum un astfel de tratament.
Antibioticele nu se utilizează în tratamentul COVID. Ele sunt prescrise doar dacă un bolnav prezintă pe lângă SARS-COV-2 și o infecție bacteriană.
În privința tratamentului cu plasmă recolată de la pacienți vindecați, nu există o indicație certă pentru a fi utilizat, deoarece datele privind eficiența acestui tratament sunt contradictorii, menționează Ministerul Sănătății.
Studiile au arătat că administrarea de plasmă nu i-a ajutat pe bolnavii în stare critică, ci doar pe cei cu forme moderate ale bolii.
Pacienții care nu prezintă simpotome nu vor lua niciun medicament, iar pentru cei cu forme ușoare ale bolii, modalitatea majoră de tratament o reprezintă medicația simptomatică, paracetamolul fiind des folosit.
Ministerul Sănătății a revizuit protocolul de tratament în cazul bolnavilor de COVID-19 pe baza documentelor elaborate de Organizația Mondială a Sănătății și Centrul European pentru Prevenierea și Controlul Bolilor.
- Florentina Mihăiță