Bogdan Banu este președintele Romanians of DC, organizația comunitară a românilor din capitala americană. Locuiește de 22 de ani în Washington DC.
Spune că a mai văzut proteste în oraș, dar niciodată atât de ample și de violente.
Le aseamănă cu cele de pe vremea activistului Martin Luther King.
“N-am văzut niciodată și nu cred că au mai fost astfel de proteste din anii ’60, când au fost distruse cartiere întregi. Stau aproape de Casa Albă și de Capitoliu. Primarul a instituit starea de urgență și nu mai ai voie pe străzi după ora 11. Când am ajuns la bloc, deja se baricadau magazinele de jos de la intrare. La vreo două străzi, au dat foc la o mașină de poliție, în spatele blocului am văzut grupuri mari, până la o sută de protestatari, deși nu știu dacă termenul este bun, pentru că scopul lor clar era doar să spargă și să jefuiască.”
Spune că magazinele de lux, de îmbrăcăminte și farmaciile au fost cele mai frecvente ținte ale manisfestanților violenți. Aceștia acaparează protestele pașnice izbucnite pe fondul discriminării populației afro-americane.
“Există o stare de tensiune extraordinar de mare în SUA, mai ales de când a venit președintele Trump, dar și de dinainte. Cu siguranță, mesajele din partea președinției și din partea polticienilor sunt mult mai radicale. Există o frustrare foarte mare în rândul populației. În rândul populației de culoare, această frustrare se adaugă discriminării. Nu putem spune că există discriminare instituțională, dar clar există o prejudecată în ceea ce îi privește pe afro-americani. Au rate de arest și de oprire de către poliție mult, mult mai mari.
Bogdan Banu crede că dacă poliția nu intervine masiv pentru a-i opri pe manifestanții agresivi, lucrurile pot degenera.
“Mi-e frică să nu ajungem la momentul din ’68, când orașele americane au fost golite de populație în urma jafurilor și distrugerilor. Astăzi am văzut atât de multe magazine distruse. Mi-e greu să văd cum unele afaceri pot să-și mai revină”.