Confidenţialitate

Proteste ample în țară de Ziua Unirii Principatelor Române. Mii de oameni, însoțiți de Călin Georgescu, au participat la un marș spontan în Parcul Tineretului | AUDIO | VIDEO | GALERIE FOTO

Proteste ale susținătorilor AUR și simpatizanților lui Călin Georgescu în mai multe orașe ale țării au avut loc vineri, de Ziua Unirii Principatelor Române. Încă de dimineață, la Iași, mai multe persoane au participat la un marș AUR, după care au rămas în Piața Unirii, unde au huiduit politicieni locali și naționali. Mii de protestatari s-au adunat și în Parcul Tineretului din București la un marș spontan. Călin Georgescu și soția sa, dar și liderul AUR, George Simion și-au făcut apariția la marș. În același timp, în fața Guvernului, sindicaliști din poliție, mineri, ceferiști și angajați Metrorex s-au strâns să protesteze față de tăierile salarile prevăzute de „ordonanța-trenuleț”. Susținători ai lui Călin Georgescu au protestat și la Arad, în fața primăriei.

Iași

Ceremonii cu huiduieli la Iași, la  manifestările de ziua Unirii Principatelor Române.

După ce au participat dimineață la marșul organizat de AUR, câteva sute de oameni, membrii și simpatizanți ai partidului, au huiduit în momentul în care autorităţile locale şi reprezentanţi ai PNL şi PSD au ajuns în Piaţa Unirii. Protestele au continuat inclusiv in momentul intonării imnului național și pe parcursul ceremonialul religios.

Atmosfera s-a destins după ce oamenii s-au prins în Hora Unirii, iar autoritățile le-au împărțit ceai și plăcinte.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Oamenii au strigat „Trădătorii” și „Hoții”  și au suflat în vuvuzele

Peste 5.000 de persoane s-au strâns în Piaţa Unirii din Iaşi, pentru a celebra 166 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române.

În momentul în care primarul Mihai Chirica şi alți oficiali locali au ajuns în Piaţa Unirii, au fost huiduiţi de o parte din populaţia care aștepta în spatele gardurilor de metal. Mulţi dintre protestatari sunt membri AUR. Aceștia au participat în cursul dimineţii la un marș organizat de partid.

Deși festivitățile începuseră, protestele au continuat în piață. Oamenii au strigat „Trădătorii” și „Hoții” și au suflat în vuvuzele, în timp ce era intonat imnul național, iar huiduielile s-au auzit și în momentul ceremonialului religios. Unul dintre preoţi i-a îndemnat pe cei prezenţi la eveniment să facă linişte.

Huiduielile au încetat odată ce participantii s-au prins în Hora Unirii, iar atmosfera s-a înveselit

Peste 4.000 de plăcinte și ceai au fost împărțite ieșenilor, iar coada s-a intins pe cativa zeci de metri.

Oamenii au umplut Piața Unirii după începerea concertului de muzică popular.

Focșani

Momente tensionate la Focșani, orașul Unirii de la 1859, unde zeci de oameni l-au întâmpinat cu huiduieli și scandări pe președintele Senatului, Ilie Bolojan. Manifestările au fost la un pas să se încheie fără Hora Unirii, din cauza tensiunilor create în centrul orașului. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Manifestările de la Focșani, oraș de graniță la 1859 între Moldova și Muntenia, s-au desfășurat într-un mod atipic. Dacă în anii din urmă, ceremonialul din centrul orașului începea cu prezentarea onorului, de data aceasta a început cu o scenetă evocatoare. Abia la finalul acesteia a fost dat onorul celui de-al doilea om din stat, Ilie Bolojan. A fost și momentul în care în Piața Unirii au început huiduielile și scandările.

Nu a fost decât un singur discurs, al Înaltpreasfințitului Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care a făcut un apel la calm și solemnitate într-o zi cu o mare însemnătate pentru România. Bună parte din discursul său s-a derulat însă tot în huiduieli.

Proteste în Piața Unirii din Focșani. Oamenii au strigat că vor înapoi turul 2

Manifestările s-au încheiat foarte repede, iar politicienii prezenți au părăsit imediat Piața Unirii. După minute bune în care mulțimea a continuat să aștepte, primarul Focșaniului a revenit și a dat tonul Horei Unirii.

Mulți oameni au rămas în Piața Unirii din Focșani, scandând că vor înapoi turul 2.

București. Proteste ale sindicaliștilor în fața Guvernului, împotriva prevederilor din „ordonanța-trenuleț”

Mii de oameni s-au adunat și în Piața Victoriei. Ceferişti, militari în rezervă, poliţişti, mineri, silvicultori, siderurgişti sau angajaţi ai Metrorex au fost chemaţi de sindicate la un miting în faţa Guvernului, pe fondul nemulţumirilor generate de „ordonanţa-trenuleţ” și de legea pensiilor. Protestatarii au cerut plata orelor suplimentare și condiții mai bune de muncă.

Deși era programat să se termine la ora 16:00, protestul din Piața Victoriei s-a încheiat în jurul orei 15:30, după ce protestatarii adunați în Parcul Tineretului alături de Călin Georgescu au venit peste protestatarii de la Guvern. Jandarmeria a transmis că sindicaliștii nu au vrut să se asocieze cu susținătorii lui Călin Georgescu.

Proteste în Pacrul Tineretului. Mii de oameni, chemaţi în stradă de Călin Georgescu

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Coloanele de manifestanți s-au adunat vineri în Parcul Tineretului, chemați de Călin Georgescu, după care au plecat pe traseul Piața Unirii, Universitate, B-dul Magheru – Piața Romană – Piața Victoriei.

Jandarmii și polițiști de la rutieră îi însoțesc pe oameni, care au cu ei steaguri tricolore și vuvuzele.

Marșul nu este autorizat, după cum ne-a declarat Ana Burchi, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Române

„E un marș spontan. Nu este autorizat, dar noi asigurăm în continuare măsurile de ordine publică pe tot parcursul desfășurării acestui protest. Nu aș putea să vă dau exact un număr al efectivelor, ci pot să vă spun că sunt suficiente forțe de ordine care pot să asigure măsurile, indiferent de situație”, a precizat Ana Burchi, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române.

Susținătorii lui Călin Georgescu au fost chemați la prânz în Parcul Tineretului, pentru ceea ce organizatorii au numit „Marea Horă a Unirii Neamului”.

În momentul în care Călin Georgescu a ajuns în Parc, s-a produs o busculadă. Oamenii s-au îmbrâncit ca să se apropie, dar au au început să se certe între ei.

Fostul candidat la Președinție a depus coroane de flori la Monumentul Eroilor, apoi a plecat. Însă – în mijlocul mulțumii – a apărut George Simion, care a făcut azi un tur al mai multor orașe. Dimineață a fost la Iași, iar acum ar urma să ajungă la Focșani.

Ulterior, manifestanții au forțat gardurile de protecție instalate de jandarmi, și, în ciuda încercării acestora de a opune rezistență, mulțimea a plecat din Parcul Tineretului spre Piața Victoriei.

Proteste ale susținătorilor lui Călin Georgescu s-au adunat și la Arad, în fașa Primăriei.

Autori: Ghiulfer Predescu, Ana Stanciu, Manuela Nicolescu, Claudia Toader

Sursa colaj foto: Inquam Photos /  Sabin Cîrstoveanu, George Călin și Europa FM / Ghiulfer Predescu

Citește și: Iulian Fota, despre protestele de Ziua Unirii Principatelor Române: Ceea ce reproșez este abuzul de ideal național | VIDEO